Analitičari složni: Otmica Hrvata u Egiptu imala je tri cilja

Screenshot: SITE

STRUČNJACI za islamističke skupine su u analizi za egipatski portal Alayom (Sedam dana) ocijenili da je otmica organizirana s nekoliko ciljeva.

Prvi je otvoriti krizu između Egipta i inozemstva, drugi pokvariti svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueskog kanala u četvrtak, 6. kolovoza, što je projekt kojim egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi želi Egipat učiniti gospodarskom silom i učvrstiti vlast i svoju karizmu. Usto, procjenjuje se i kako otmica treba poslati poruku Zapadu da ostavi Islamsku državu na miru.

To je proces izveden "kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueskog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi svijeta", kaže Kamal Habib, stručnjak za islamističke skupine.

Dodaje da novi Sueski kanal "ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vodstvom".

Vozač otkrio vrijedne informacije

Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mjesto na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im vrijedne bile informacije koje im je dao vozač.

"Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali", navodi portal.

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inozemstva", piše portal.


Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s "Daashom" (što je drugi naziv za Islamsku državu).

Nema pregovora s teroristima?

"Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade".

Hisham al-Najjar, stručnjak za islamske skupine, također drži da je skupina otmicu 'uskladila' s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Najjar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom orgnizacijom već im je cilj koordinirati financijsku potporu, razmijeniti informacije i oružje s Islamskom državnom.
 

Pročitajte više