Andrija Hebrang ima tvrtku s direktorom Shimadzua!

Foto: Index

KAKO stoji u Sudskom registru tvrtka Demax Pharm d.o.o. osnovana je s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna 18. travnja 2011. godine. Osnivači i članovi društva su Andrija Hebrang, Gordan Tomac te dvojica makedonskih državljana. Osoba ovlaštena za zastupanje društva je Gordan Tomac, koji je i direktor tvrtke. Zanimljivo je i da se adresa tvrtke nalazi na istoj adresi na kojoj se nalazi i Shimadzu.

Prema pisanju 21. stoljeća, sva četvorica navedenih imaju po 25 posto vlasništva tvrtke. Hebrang je listu kazao kako se tvrtka bavi prodajom dodataka prehrani te da ne vidi ništa čudno da je partner s Tomcem i da to ne treba povezivati s državnim poslovima sa tvrtkom Shimadzu.

Podsjetimo, Shimadzu je za Hrvatsku od 1998. godine nabavio barem 300 milijuna kuna vrijedne opreme, a 21. stoljeće piše kako neki izvori tvrde da se radi i o dvostruko većem iznosi. Nabavu su pratili brojni skandal jer se u nekim slučajevima radilo o izravnoj pogodbi, a u javnost su izlazile i informacije kako bolnice nisu zadovoljne opremom.



Novinarka Nataša Škaričić koja je najviše pisala o aferi Shimadzu tada, kaže kako su njeni tekstovi bili temeljeni na natječajnoj dokumentaciji i izjavama različitih svjedoka koji su tvrdili da je Hebrang kao ministar zdravstva činio sve da bi Shimadzu, čiji je direktor i danas sin Hebrangovog prijatelja Gordan Tomac, dobivao poslove s hrvatskim bolnicama. No, navodno je Hebrang Shimadzu "preporučio" i susjednoj BiH.

Naime, 2004. godine Siemens je podigao prijavu protiv Hebranga zbog načina na koji je provedena javna nabava za medicinsku opremu za četiri bolnice u BiH novcem koji je odobrila Vlada RH. U prijavi su tvrdili kako je Hebrang izravno utjecao da milijunske poslove nelegalno dobije tvrtka Shimadzu koju vodi sin njegova dugogodišnjeg prijatelja Berislava Tomca. Natječaj je navodno koncipiran tako da jedino aparati tvrtke Shimadzu odgovaraju, pisala je tada Slobodna Dalmacija. Hebrang je naravno ustvrdio kako sve to nije istina a afera Shimadzu uskoro je pala u zaborav...

Pročitajte više