Anketa: Jedan od pet Sirijaca podržava IS, 82 posto ispitanih vjeruje da ga je stvorio SAD

Foto: Hina

NEDAVNA anketa provedena na uzorku od 1,365 Sirijaca u svih 14 pokrajina otkriva iznenađujuća gledišta o Islamskoj državi.

Prema ispitivanju ORB Internationala, tvrtke za istraživanje tržišta iz Ujedinjenog Kraljevstva, provedenom od 10. lipnja do 2. srpnja, jedan od pet Sirijaca ima pozitivan stav prema Islamskoj državi, a 82 posto ispitanih vjeruje da je ona stvorena od strane Sjedinjenih Država i saveznika.

Većina intervjuiranih Sirijaca ocjenjuje da se situacija u zemlji pogoršava i samo 21 posto ispitanih kaže da im je život danas bolji nego što je bio kad je čitavu naciju kontrolirao režim Bašara al-Asada.

Gotovo polovica ispitanih izražava protivljenje zračnim udarima koalicije koju predvodi SAD i oko 80 posto drži da je priljev stranih boraca dodatno raspirio rat.

Anketa otkriva i naznaku nade među stanovništvom, pa većina Sirijaca iz istraživanja misli da se rat može zaustaviti diplomatskim putem i da građani mogu ponovno živjeti zajedno bez obzira na postojeće frakcije, piše Washington Post.

Pročitajte više