Ante Gotovina na spektakularnom dočeku u Pakoštanama: Našao sam put do svoje kuće, sretan sam!

U PAKOŠTANAMA je za oslobođenog generala Antu Gotovinu, koji je u petak napustio Haag i vratio se u Hrvatsku, pripremljena velika fešta i doček. Okupile su se tisuće ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Procjenjuje se kako je na dočeku između 20 i 30 tisuća ljudi!

19:00 Iako je prvotno najavljeno kako će se Gotovina s okupljenim mnoštvom družiti dva sata, to zbog velike gužve i velikih emocija onih koji su generala dočekali nije bilo moguće jer je nastajao kaos dok su svi pokušavali doći do generala. General se stoga s obitelji povukao u obiteljsku kuću na večeru, a u njegov dom stižu rodbina i najbliži prijatelji. Fešta na rivi bit će nastavljena do dugo u noć.

18:45 Nakon nastupa Dražena Zečića, na binu je na sveopće oduševljenje okupljenog mnoštva stupio Marko Perković Thompson te počeo redati svoje najveće hitove.

18:20 General Ante Gotovina se nakon silaska s bine nastavio pozdravljati s okupljenim mnoštvom koje je godinama čekalo njegov povratak.

18:00 Nakon obraćanja Ante Gotovine upriličen je svečani vatromet, a potom je uslijedio nastavak glazbenog programa. Fešta će potrajati do dugo u noć.

17:47 General Ante Gotovina obratio se okupljenom mnoštvu na dočeku!

"Dobro večer prijatelji! Dobrodošli, veselite se! Eto, napokon, nakon toliko godina, našao sam put do svoje kuće, večeras sam tu", kazao je general Ante Gotovina u svom obraćanju okupljenom mnoštvu koje ga je na bakljama "zapaljenoj" rivi dočekalo uz skandiranje "Ante, Ante!".

"Što mogu reći drugo nego da sam sretan, sretan sam što sam među vama, među svojima", poručio je general i dodao: "Hvala vam na iskazanoj kršćanskoj ljubavi svih ovih godina. Ovu kršćansku ljubav koju smo iskazali trebamo je širiti dalje, posebno onima koji su najslabiji, onima koji se osjećaju ugroženima, da bismo sutra vidjeli da svaki čovjek ovdje u našoj domovini živi sretno i osjeća se sretnim. To je naš zajednički cilj".

General je još jednom poručio svima kako se treba okrenuti budućnosti te kako bi se u našoj domovini svaki čovjek trebao osjećati sretnim: "Vjerujem da je to naše sutra. Sve to pozitivno je ispred nas i ovisi o nama. Sigurno da ova iskazana kršćanska ljubav treba biti iskazana svakodnevno među nama i mi je trebamo širiti dalje".

Budući da je na pakoštanskoj rivi na dočeku velika gužva, upaljene su brojne baklje i pucaju petarde, general je svoje sugrađane zamolio i da budu oprezni kako na fešti netko ne bi stradao: "Veselite se, ali budite oprezni, među vama ima djece i mladih".

17:45 Glumac i dragovoljac Domovinskog rata Božidar Alić izrecitirao je "Himnu slobodi" Ivana Gundulića, a potom je izvedena i hrvatska himna.

17:40 General Ante Gotovina popeo se na pozornicu i očekuje se njegovo obraćanje okupljenima. Trebao bi se sa sugrađanima družiti još najmanje dva sata.

17:35 General Ante Gotovina sa suprugom Dunjom stigao je u Pakoštane te se uz brojne upaljene baklje i zvuke hita "Croatio iz duše te ljubim" probija do bine.

17:26 U nastavku glazbenog programa nastupaju Tomislav Bralić i klapa Intrade.

17:21 Nakon što je Ivica Sikirić-Ićo otpjevao Thompsonov hit "Lijepa li si", nastavio je pjevati svoje pjesme "Najlipša si" i "Postelja od ruža", a na repertoaru su se našli i drugi dalmatinski hitovi... I dalje se čeka dolazak generala Ante Gotovine.

17:05 Okupljeno mnoštvo skandira ime generala Ante Gotovine, a pozdravi iz Pakoštana su upućeni i generalu Mladenu Markaču. Dok se čeka Gotovinin dolazak na feštu te binu kako bi se obratio sugrađanima traje glazbeni program.

17:00 Započeo je svečani program dočeka.

"Došao je i taj dan, general je slobodan!"



Slavljeničku atmosferu u Pakoštanama danas je teško opisati riječima. Hrvatske zastave vijore se na svakom kutku, stanovnici nose majice s likom generala Ante Gotovine, pucaju petarde, širi se miris pečenja, a Pakoštanama se ori: "Došao je i taj dan, general je slobodan!". Pakoštane su poslijepodne u znak pozdrava generalu nadlijetali vojni zrakoplovi, a kad je general stigao su priređeni i najavljeni velika bakljada te vatromet!

Za Gotovinu nastupaju Marko Perković Thompson, Dražen Zečić, Klapa Intrade i Tomislav Bralić, Ivica Sikirić - Ićo te još nekoliko klapa iz Zadarske županije. Bogati stol s gastro delicijama duži je od kilometra, a na ražnju se vrti nekoliko volova te 50-ak janjaca.

Svi su htjeli nešto dati za generala heroja

A feštu za Gotovinu u Pakoštanama nije bilo nimalo teško organizirati - pomoć i donacije spremno su stizale iz svih krajeva Hrvatske!

Biograd je tako Pakoštancima za postavljanje na rivi ponudio svoj "turistički stol" dug tisuću metara te veliku binu, Riječani su ponudili veliki videozid, otočani spremno ponudiše ribe, a nije manjkalo ni onih koji su spremno volove i janjce ponudili za okretanje na ražnju te onih koji su za doček generala s radošću pripremali ostale gastro delicije dalmatinske kuhinje.

Najavljena fešta do dugo u noć!

Načelnik općine Pakoštane i Gotovinin prijatelj Milivoj Kurtov rekao je jutros Media servisu kako se za generala priprema velika fešta koja će trajati do dugo u noć. "Mi generala očekujemo oko 17 sati u Pakoštanima. Tu će biti zabavni program s pet do šest izvođača koji će pjevati. Sve općine iz Zadarske i jednim dijelom Šibensko-kninske županije organiziraju svoje štandove s prehranom. Ono što zasad ja znam, organizirana su tri vola i ne znam koliko janjaca, pršuta i sira. Znači, svi oni koji danas dođu u Pakoštane bit će počašćeni", poručio je Kurtov.

Fešta se očekuje do dugo u noć. "Nismo ograničili, bit će ovisno o prilikama. Imam ovlasti dozvoliti produženo radno vrijeme", kaže Kurtov.

Načelnik Pakoštana poručuje kako se svome sumještaninu ovime žele zahvaliti na svemu što je napravio i prošao, a otkriva i još detalja s proslave koja se priprema. "Bit će vatrometa i bakljade, dolaze Murterini s gajetama s onim Latinskim idrima. Doći će šibenska straža, KUD-ovi iz naših županija, iz Svetog Filipa i Jakova, Sukošana i tako dalje. Uglavnom svatko će u svojim narodnim nošnjama. To će biti jedan lijep dekor i mi želimo prigodno dočekati generala, zahvaliti mu se na svemu, izraziti mu poštovanje za sve što je podnio ovih 11 godina i to je to", rekao je Kurtov.

Pročitajte više