Arafat otrovan polonijem 210?

Foto: Guliver image/Getty images

MOGUĆE je da je Jaser Arafat, dugogodišnji vođa palestinskog naroda, bio otrovan radioaktivnim elementom polonijem 210, piše britanski časopis The Lancet koji je u subotu objavio rezultate istraživanja švicarskih znanstvenika.

Znanstvenici sveučilišta u Lausanneu su analizirali uzorke mrlja krvi, urina i sline na Arafatovoj odjeći i četkici za zube i ustanovili visoku razinu spomenutog radioaktivnog elementa. Švivarski znanstvenici su odlučili istražiti okolnosti njegove smrti potaknuti istragom Al Jazeere, nakon čega je Arafatovo tijelo u studenom 2012. ekshumirano.

"Mogu potvrditi da smo izmjerili neobjašnjivo povišenu razinu polonija 210 u osobnim stvarima Jasera Arafata koje su sadržavale mrlje od bioloških tekućina i izlučevina", kazao je Francois Bochud, direktor instituta za radiofiziku u Lausanneu.

Arafat je obolio u listopadu 2004., a simptomi su bili brojni, od mučnine do bolova u abdomenu. Unutar nekoliko tjedana stanje mu se jako pogoršalo te je iz Ramallaha prebačen u bolnicu Percy u Francuskoj. No stanje se nastavilo pogoršavati, došlo je do zastoja bubrega i potom neurološke kome. Preminuo je 4. studenoga 2004. od moždanog krvarenja u 75. godini života.

Usprkos nekoliko provedenih znanstvenih ispitivanja odmah nakon smrti, nije bilo dokaza o trovanju pa je uzrok smrti ostao nepoznat.

Pročitajte više