Arapski šeik zainteresiran za Petrokemiju?

Foto: abudhabi.ae

INVESTICIJSKI fond iza kojeg stoji šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan iz Abu Dhabija, navodno želi strateško partnerstvo sa kutinskom Petrokemijom, prenosi B92.net.

Jedini ozbiljan interesant za strateškog partnera kutinskoj Petrokemiji navodno je austrijsko-abudabijska kompanija Borealis iz Linza.
 
Vlada Hrvatske je inače na telefonskoj sjednici u utorak donijela odluku kojom je Agenciji za upravljanje državnom imovinom dala suglasnost da sudjeluje u raspisanoj dokapitalizaciji Petrokemije, tako da država zadrži ukupni udio veći od 50 posto.
 
Trećom točkom te odluke Vlada je zadužila nadležna državna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera Petrokemije d.d, u skladu sa važećim zakonskim propisima.
 
Republika Hrvatska će i nakon pronalaženja strateškog partnera u Petrokemiji zadržati vlasnički udio od najmanje 25 posto plus jednu, “zlatnu” dionicu.
 
Nakon pokrića gubitaka 15. srpnja ove godine, temeljni kapital Petrokemije iznosi 568 milijuna kuna, a dokapitalizacijom bi se trebao povećati za 187 do 250 milijuna kuna, od čega će država uplatiti do 94,9 milijuna kuna.
 
Sa 7,55 milijardi eura prihoda u 2012. Borealis je 18 puta veća kompanija od Petrokemije, a po broju zaposlenih je više nego dvostruko veća. Po dobiti se te dvije kompanije ne mogu ni usporediti - Borealis je prošle godine imao 480 milijuna eura profita, a Petrokemija 25 milijuna eura gubitka.
 
Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u posljednje vrijeme pokazuju velik interes i za investicije u Srbiji. Dogovoreni su poslovi u područjima poljoprivrede i obrambene industrije, a krunu suradnje dvije zemlje predstavlja Sporazum o strateškom partnerstvu Jat-a i Etihada, kojim je stvorena nova aviokompanija Air Srbija.
 
 

Pročitajte više