Assange je dobio azil u Ekvadoru, ali ne može napustiti veleposlanstvo u Londonu!

EKVADORSKI ministar vanjskih poslova, Ricardo Patino, održao je konferenciju za novinare i potvrdio - Ekvador daje azil osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu. Na konferenciji za novinare istaknuo je kako je Ekvador slobodna, nezavisna i suverena država koja je slobodna od bilo kakvog vanjskog utjecaja i kako je odluka donijeta isključivo na tim načelima.

Patino je na konferenciji istaknuo kako je Julian Assange zatražio azil u strahu od montiranog procesa protiv njega.


"Ekvador je detaljno razmotrio njegov zahtjev za azil kojeg je podnio zato jer mu se prijetilo i zato jer se boji izručenja američkim vlastima. Objavom tajnih podataka Assange je napravio pravičnu stvar, nastojeći prokazati korupciju. On se bori za slobodu govora", navodi Patino.

Istaknuo je kako je Ekvador uvijek bio korektan i kako znatan broj azilanata danas živi u Ekvadoru, većinom iz Kolumbije.

"Britanska vlada mora poštovati odluku ekvadorske vlade i nadamo se da će se poštivati međunarodne zakone. Nadamo se da će i nakon ovoga odnosi između naših država ostati na izuzetno dobroj razini", zaključio je Ricardo Patino.

Assange zahvalan "hrabrom i nezavisnom" Ekvadoru

Novinarima se u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu obratio i Assange. Zahvalio je Ekvadorcima na, kako je kazao, "hrabrom činu".

"Zahvalan sam narodu Ekvadora, predsjedniku Rafaelu Correai i njegovoj vladi. U moju obranu nisu stali ni Britanija ni moja rodna Australija već hrabra, nezavisna nacija u Latinskoj Americi", izjavio je Assange.


Osnivač WikiLeaksa tvrdi da je odluka Ekvadora da mu odobri azil "povijesna pobjeda". No, borba se, napominje Assange, nastavlja i dalje. "Istrage bez presedana koje Amerika vodi protiv WikiLeaksa moraju stati", kazao je Assange, te napomenuo da se vrlo važno prisjetiti Bradleyja Manninga, koji je već 800 dana pritvoren bez suđenja.

Velika Britanija prijetla upadom u veleposlanstvo

Ekvadorske vlasti jučer su objavile kako im je britanska vlada otvoreno zaprijetila upadom u njihovo veleposlanstvo u Londonu ukoliko im ne izruče Juliana Assangea. "Danas smo dobili prijetnju od Velike Britanije, jasnu i pisanu prijetnja da bi oni mogli upasti u naše veleposlanstvo u Londonu, ako Ekvador odbije predati Juliana Assangea", rekao je novinarima ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino, a prenosi BBC.

"Velika Britanija ima zakonsku obvezu izručiti Assangea Švedskoj kako bi se suočio s optužbama za seksualne prijestupe i mi ostajemo odlučni ispuniti tu obvezu", rekao je glasnogovornik Foreign Officea.

"Nećemo dopustiti Assangeu da napusti zemlju!"

William Hague, britanski ministar vanjskih poslova, na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao je da veleposlanstvo Ekvadora "nije u opasnosti". No, također je dodao da Velika Britanija neće dopustiti Assangeu da napusti zemlju, niti mu osigurati transport do Ekvadora.


"Nećemo dopustiti Assangeu da izađe iz zemlje, niti postoji pravna osnova da to učinimo. Ujedinjeno Kraljevstvo ne priznaje princip diplomatskog azila. Također, čak i u onim zemljama koje priznaju azil, ta se institucija ne smije koristiti za izbjegavanje regularnih sudskih procesa. A upravo o tome je u ovom slučaju riječ", kaže Hague.

Šef britanske diplomacije dodaje da ne postoji nikakav dogovor sa SAD-om. Assangea će Englezi, ukoliko im to pođe za rukom, izručiti Švedskoj, kazao je Hague. "Imamo obavezu prema Švedskoj, našem bliskom partneru, u skladu sa Zakonom o ekstradiciji. Stvar je vrlo jednostavna, mi svoje obveze moramo ispuniti i to ćemo i učiniti, usprkos današnjoj objavi iz Ekvadora", kaže Hague.

Assange već dva mjeseca živi u veleposlanstvu

Od 19. lipnja Assange je našao utočište u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, kome je podnio zahtjev za političkim azilom kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Iz Interpola je u četvrtak priopćeno da je crvena tjeralica za Assangeom, koja je raspisana u studenom 2010. godine na zahtjev Švedske, i dalje na snazi. Crvena tjeralica, naglašava se u priopćenju Interpola, obvezuje sve države da uhite i izruče pojedinca za kojim je raspisana.

Assange strahuje da bi ga Švedska mogla poslati u SAD, za čije vlasti vjeruje da ga žele kazniti zbog WikiLeaksova objavljivanja 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih poruka 2010. godine, što je stvorilo velike neugodnosti Washingtonu.

Pročitajte više