Znatan rast globalnog tržišta mobitela: "Situacija se konačno oporavlja"

Foto: EPA

Globalno tržište pametnih telefona u prvom tromjesečju je zabilježilo znatan rast isporuka i prihoda na godišnjoj razini, što je znak da se konačno oporavlja, zajednički je zaključak nekoliko vodećih analitičkih kompanija o stanju tog tržišta.

Analitičke kompanije u svojim novim analizama stanja svjetskog tržišta pametnih telefona za prva tri mjeseca 2024. malo se razlikuju u brojkama oko tržišta, ali su, kako prenose telekom mediji, jedinstvene u zaključku "da se tržište konačno oporavlja nakon razdoblja kontrakcije i da će se trenutni pozitivni zamah vjerojatno zadržati tijekom cijele godine".

Prihodi globalnog tržišta pametnih telefona porasli 7 posto

Prema analizama kompanije Counterpoint Research, prihodi globalnog tržišta pametnih telefona porasli su 7 posto na godišnjoj razini, "dosegnuvši najvišu razinu do sada u prvom tromjesečju", pri čemu ne navode konkretnu brojku za taj ukupni prihod, ali procjenjuju da 41 posto udjela ukupne tržišne vrijednosti drži Apple, kojeg s 18 posto slijedi Samsung pa Xiaomi i Oppo s po 6 posto i Vivo s 4 posto udjela.

Globalne isporuke pametnih telefona prema procjenama Counterpoint Researcha povećane su za 6 posto na razini prvog tromjesečja, na 296.9 milijuna jedinica, uglavnom potaknuto rezultatima u ključnim regijama, poput Europe, Bliskog istoka i Afrike (MEA) te Kariba i Latinske Amerike (CALA).

Procjene analitičke kuće Omdia još su optimističnije s rastom globalne isporuke pametnih telefona za 11.6 posto, na 300.4 milijuna jedinica, potaknuto i stabilizacijom tržišta, snažnom potražnjom i smanjenjem problema u nabavnom lancu nakon problema u pandemijskim godinama.

Samsung - najbolji globalni dobavljač

U prva tri mjeseca 2024. mnogi su dobavljači pametnih telefona zabilježili veliki, dvoznamenkasti rast na godišnjoj razini, poput Xiaomija, Honora, Motorole i Realmeja, navodi Omdia, dodajući da je rast kod Transsiona i Huaweija bio i troznamenkast.

Ponavljajući preliminarne podatke analitičara tvrtke IDC, i ostali su označili Samsung najboljim globalnim dobavljačem u isporukama jedinaca u prvom tromjesečju, i s 20-postotnim tržišnim udjelom.

Apple je pao na drugo mjesto zbog problema na ključnim tržištima poput Kine, koja im je po opsegu isporuka drugo najveće tržište nakon SAD-a, no u Kini se od druge polovice prošle godine suočava s intenzivnom konkurencijom Huaweija u premium segmentu kineskog lokalnog tržišta, što je pridonijelo "razočaravajućim isporukama" iPhonea u prvom kvartalu.

Umjetna inteligencija

U svemu će, prema analitičarima, ali i proizvođačima, ključna tehnologija i za to tržište biti umjetna inteligencija (AI), koju već naveliko u svoje uređaje dodatno integriraju i nadograđuju gotovo svi, a analitičari tvrtke Canalys ističu i da će se dobavljači ove godine usredotočiti i na istraživanje načina za komercijalizaciju generativnog AI (GenAI) vala.

“Evolucija AI rješenja na uređaju za pametne telefone ovisi o strateškim savezima među brendovima, dobavljačima čipova i softverskim tvrtkama. Dobavljači će tražiti otvorenu suradnju s vodećima u industriji kako bi krajnjim korisnicima donijeli jedinstvena i personalizirana AI rješenja.

Dugoročno gledano, dobavljači će nastojati dovesti ove značajke umjetne inteligencije u srednje cjenovne razrede kako bi dodali više korisnika svojim izvornim ekosustavima umjetne inteligencije i povećali prihode", komentiraju iz Canalysa.

Pročitajte više