Australski sud odbacio homeopatsku alternativu cijepljenju kao "lažnu i obmanjujuću"

Screenshot: homeopathyplus.com.au

AUSTRALSKA komisija za konkurentnost i potrošače je uvjerila sud da tvrtka koja nudi homeopatske lijekove za hripavac (bordetella pertussis) "laže i obmanjuje" javnost tvrdnjom da nudi učinkovitu alternativu cjepivu.

Slučaj datira iz rane 2013. godine, a odnosi se na kompaniju Homeopathy Plus koja u seriji od tri članka tvrdi da je cjepivo protiv hripavca, poznatog i kao magareći kašalj, nepouzdano i neučinkovito. Tvrtka na svojim internetskim stranicama kritizira cjepiva u generalnom smislu i promovira homeopatske alternative za koje tvrdi da efektivno sprječavaju "malariju, denga groznicu, japanski encefalitis, leptospirozu i meningokokni meningitis".

Tvrdnje o učinkovitom homeopatskom lijeku protiv mačjeg kašlja Homeopathy Plusa su izazvale ljutnju nadležnih tijela koja su zatražila da tvrtka povuče objavljenje članke. Vlasnici su odbili poslušati naredbu, nakon čega je Komisija pokrenula postupak na federalnom sudu.

Sud je nakon kratkog vijećanja zaključio da su tvrdnje iz članaka pseudoznanstvene i lažne. "Činjenica je da cjepivo učinkovito štiti značajnu većinu ljudi koji su izloženi hripavcu", piše u odluci čiji sadržaj prenosi ArsTechnica.

Sud je članke o blagotvornom i preventivnom djelovanju homeopatskih lijekova nazvao "lažnima i obmanjujućima," a odluka o kaznama i drugim mjerama zabrane se očekuje u veljači.

Australski mediji presudu pozdravljaju kao "pobjedu zdravog razuma".

Pročitajte više