BBC u novom skandalu: Njihov direktor podnio ostavku!



BRITANSKA javna televizija BBC u centru je novog skandala.  "Odlučio sam da je najpoštenije odstupiti", rekao je George Entwistle, direktor BBC-a. No, ovaj put ne zbog Savilea, već zbog visokog dužnosnika Konzervativne stranke.

Naime, velika buka podigla se oko BBC-jeve emisije "Newsnight", u kojoj je visoki dužnosnik Konzervativne stranke optužen za zlostavljanje maloljetnika u domu u Walesu. Na BBC-u nije direktno imenovan rizničar konzervativaca Alistar McAlpine, ali bilo je jasno da se na njega cilja.

Glasine tog tipa vrlo brzo su se proširile internetom, nakon čega se McAlpine oglasio demantijem. Pokazalo se da govori istinu, odnosno da se, prema riječima Stevea Messhama, dječaka koji je zlostavljan u Walesu i kojeg je "Newsnight" intervjuirao, radi o zamjeni identiteta.

"Newsnight" tako je u petak bio prisiljen javno se ispričati McAlpineu, kojeg su ni krivog ni dužnog povezali s razgranatom pedofilskom skupinom koja je, prema nekim izvorima, sezala do samog vrha vlasti u eri Margaret Thatcher.

Generalni direktor BBC-a George Entwistle u subotu se i sam pojavio na britanskoj javnoj televiziji. Rekao je da nije ništa znao o temi na kojoj Newsnight radi. Na pitanje hoće li ukinuti emisiju, koja je već desetljećima u vrhu BBC-jeve informative, Entwistle je odgovorio negativno. Rekao je, međutim, da je naredio unutarnju istragu, a nekoliko sati kasnije stigla je i njegova ostavka.

BBC u borbi za povratak kredibiliteta


Britanski premijer David Cameron jučer je izjavio kako BBC mora hitno učiniti neki potez koji će mu vratiti kredibilitet.

Jedna od najuglednijih medijskih kuća još se oporavlja od afere s bivšom TV zvijezdom Jimmyjem Savileom koji je navodno umiješan u zlostavljanje 300 djece. George Entwistle tada je pokušao pred odborom obraniti ugled BBC-a. "Ovo je jako važno pitanje. Ne mogu drugačije to nazvati nego hororom, da je to činio tako dugo neprimijećeno", istaknuo je Entwistle.

Duka o ostavci direktora BBC-a: Tako se pokazuje odgovornost


Predsjednik HND-a Zdenko Duka za Media servis komentirao je ove dvije situacije. "Ugrožavanje ljudskih prava na najgori mogući način u svrhu postizanja profita. Sad se vidjelo da BBC, kao vjerujem najbolja televizija na svijetu, nije isto tako imuna i od grešaka i od toga da su zapravo pedofila-voditelja prikriveno štitili", rekao je Duka kojeg ostavka glavnog direktora BBC-a nije iznenadila. "Mislim da je to ogledni primjer kako se pokazuje odgovornost na tim čelnim funkcijama", smatra Duka.

Pročitajte više