Bago pobjednik sučeljavanja, Kolinda i Josipović sve bolje glume

Foto: Nova tv

PREDZADNJE TV sučeljavanje Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović koje je održano na Novoj TV je završilo. Puno novoga nismo čuli. Josipović je očito poslušao savjete te je ovaj put gledao u Kolindu i obraćao joj se. Napamet je naučio i poruku biračima pa je nije čitao s papira kao na prošlom sučeljavanju.

Sučeljavanje je vodio Mislav Bago, koji je za kandidate pripremio pregršt pitanja, od kojih smo neka  već više puta čuli, ali ovaj put su se tražili jasniji odgovori i konkretni stavovi na čemu je Bago inzistirao kod oba predsjednička kandidata.

Kandidati su iskoristili priliku da jedno o drugome iznesu svo "prljavo" rublje, a koje se uglavnom odnosilo na stranku kojoj pripadaju. Kolindin "as u rukavu" bio je Josipovićev prošli mandat u kojem, kako smatra, "apsolutno ništa nije napravio", a Josipović se pozivao na kriminalnu prošlost HDZ-a, i činjenicu da je Kolinda iz Vlade otišla netom prije otkrivanja afera njezinog bivšeg suradnika Ive Sanadera.

Kandidati su se odlučili za točno određeni model ponašanja tijekom sučeljavanja, pa je Josipović tako, nakon što je tijekom čitavog mandata bio neprimjetni predsjednik bez "čvrste ruke", ovaj put vrlo žustro odgovarao na gotovo svaku Kolindinu izjavu.



Ono što je više puta naglašavao bilo je "Kolindino laganje", a odnosilo se na činjenicu da Grabar-Kitarović nije bila u potpunosti transparentna u slučaju svojeg radnog mjesta u NATO-u koje je još uvijek čeka.

Nekoliko puta ju je tijekom sučeljavanja pozvao da otkrije svoja primanja.

"Ne mogu vam to reći, jer me NATO obvezuje i ta informacija nije javna", odgovorila je Kolinda svaki put, baš kao i u prošlom televizijskom sučeljavanju.

Kolinda je s druge strane ostala vjerna svojem imidžu "predsjednice svih Hrvata", pa se češće pozivala na ono što je bitno za "ljude i njihov boljitak". Bila je blaža od Josipovića, ali je imala spremne odgovore na svako pitanje. Sve stavove bi zaključila s izjavama o jednakosti i "pomirljivosti među različitim ljudima i politikama", a Josipovića je prozivala za nerad.

Ocijenite kandidate

Tko vam je bio bolji u sučeljavanju, koju ocjenu je zaslužio koji kandidati?


Tijek sučeljavanja

21:46: Kandidati su se na kraju emisije obratili građanima.

Kolinda Grabar-Kitarović: "Izađite na izbore u nedjelju. Birate smjer u kojem će Hrvatska krenuti. Ako misltie da danas živite bolje nego prije pet godina, i zadovoljni ste, onda dajte glas sadašnjem stanju. Ali kao želite promjenu, glas u NATO-u, i međunarodnoj zajednici, odgovor na deložacije i gladnu djece, da Hrvatska bude socijalna država - onda vas molim da poklonite povjerenje meni. Nudim zaokret!"

Ivo Josipović: "Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske, birate put! Birate predsjednika za bolju budućnost, a ne da prošlost postane naša budućnost. Mržnja i zlo ne mogu pobijediti problem koje imamo. Program koji nudim je program u kojem će Hrvatska postati bolja, Hrvatska u kojoj ćete imenom i prezimenomn birati ljude kojima vjerujete, u kojem će uprava i pravosuđe rješavati vaše zahtjeve. Svi želimo kvalitetan život i priliku da pokažemo što znamo. Izađite na izbore, birajte pravi put!"

21:41: Kraj predsjedničkog sučeljavanja. Završna riječ.

21:38 Kandidati su komentirali tezu da će izbori u nedjelju pokazati stav "Ili mi, ili oni".

"Riječ je o odabiru puta, ali ne u smislu fizičke likvidacije kao što se moglo vidjeti na internetu. Moja poruka je da ćete sa mnom imati predsjednika koji okuplja, a ne razdvaja", rekao je.

"Meni je ta retorika potpuno neprihvatljiva jer dijeli hrvatske ljude. Nama je potrebno jedinstvo", kaže Kolinda.

Josipović je Kolindu pitao da komentira ljude koji su sinoć na njezinom predizbornom skupu vikali "Izdaja, izdaja". Nije htjela odgovoriti nego je uzvratila na to da je on oživio ideološku podijeljenost u Hrvatskoj.

Josipović je ponovno spomenu internet i rekao kako se po Facebooku vidi da ima ostatak nacizma.

"Uvijek će biti krajnje ljevice i krajnje desnice. Ali na nama je da ljude spojimo", odgovorila je Kolinda.

21:36 Kandidati su rekli kako nemaju nikakvih tajni koje skrivaju od javnosti i složili su se da trebaju potaknuti promjene u društvu.

21:35 Voditelj je pitao postoji li prijateljstvo među političarima iz različitih stranaka.

"Mislim da prijateljstvo među političarima može postojati. Ako i nemaju isto mišljenje, mislim da mogu biti prijatelji i surađivati, osobito kada vani predstavljamo zemlju i borimo se za nju", kaže Kolinda.

Josipović se slaže, no tvrdi da prijateljstvo završava kada je interes države u pitanju.

21:32 Kolinda je Josipoviću ponovila kako je i Josipović dio stranke koja je počinila mnoga zlodjela, a da se ne može vječno "izvlačiti" na HDZ, jer ni ona njega ne okrivljuje za zločine koji su drugi prije njega počinili.

21:30 Kolinda je rekla da je hrabra, odlučna i nije ju strah nešto reći, i da će zato biti bolja predsjednica. Josipović je rekao neka građani izvrte YouTube i prolistaju novine i da će im biti jasno da je više puta lagala.

"Mislim da je puno veći grijeh šutjeti i gledati kako narod propada, i brinuti za idući mandat", odgovorila mu je.

"Naravno da je najveći grijeh šutjeti, kada je vaš šef zgrtao milijarde i pljačkao državu", odgovorio joj je.

"Vi dobro znate da to nema veze sa mnom, jer o aferama nisam ništa znala niti je moje ministarstvo radilo sa Fimi Mediom", kaže Kolinda.

21:28 Kandidati su mogli reći koje su im najveće greške.

"Ja učim na svojim grešama. Na početku karijere odlučila sam ostati u Hrvatskoj, kasnije sam se odlučila za državnu upravu, i nikada nisam zažalila, iako je to nosilo teške materijalne stavke. Zato mislim da nemam velikih grešaka jer su se kansije pokazale kao dobre odluke, iako su se tada činile loše", odgovorila je Kolinda.

"1994. godine sam kao SDP-ovac oštro kritzizirao predsjednika Račana, a kasnije se pokazalo da je bio u pravu. Mislim da sam tada pogriješio", rekao je Josipović.

21:25: Oba kandidata smatraju kako su im roditelji i obitelj najveća podrška u profesionalnom životu.

21:22: Kandidati su komentirali kampanju. Kolinda smatra da je iz Josipovićeve stranke dobivala mnoge neprimjerene optužbe, i da je doživljavala seksističke napade.

Josipović je rekao kako je govor mržnje ipak dolazio od strane Grabar-Kitarović, i da bi se sve što se dogodilo trebalo "popeglati" i zaboraviti napade koji su dolazili od strane protukandidatkinje.

21:20: Josipović je nabrojao nekoliko savjetnika koje ima, i rekao da ih i treba imati.

Kolinda kaže da bi 147 djelatnika koji su u Uredu predsjednika prepolovila.

"Veći su čak problem pomoćnici savjetnika, a ne samo savjetnici. Slažem se da trebamo savjetnike za sigurnost i vanjske poslove, ali i za goruća pitanja, poput socijalno ugrođenih i mladih. Ja bih tu uključila ljude iz udruge Franak i drugih udruga koje se bore za građane, ali ne da budu na plaći", rekla je Grabar-Kitarović.

Josipović je rekao da su mnogi pomoćnici u njegovom uredu već volonteri.

21:16: Voditelj je pitao kako bi kandidati opisali svoje imovno stanje.

"Moje imovno stanje bih opisao vrlo dobro. Četvorka", rekao je Josipović.

Kolinda kaže da otplaćuje kredit, i da ima pristojnu ušteđevinu, ali da je sve stekla dugogodišnjim radom, prevođenjem i aktivnostima koje je radila da bi zarađivala za život.

Josipović je na to ponovno spomenuo pitanje plaće. "Onda recite kolika vam je plaća", dobacio je.

21:13: Na pitanje hoće li hrvatski vojnici ići u borbe u inozemstvo u slučaju da to NATO zatraži, Kolinda kaže da bilo kakvo vojno djelovanje mora biti na dobrovoljnoj bazi.

"Ne bi išli, i ne dolazi u obzir da bi išli u borbene misije, samo ako je ugrožena Hrvatska", rekao je Josipović.

Kolinda je napomenula kako su za vrijeme njegovog mandata naši vojnici bili u Afganistanu.

"Hrvatska je bila u neborbenoj misiji, a vojnici su imali ovlast samo se braniti u slučaju napada", odgovorio je Josipović. 

21:09: Bago je pitao trebaju li Hrvati u BiH imati svoj entitet.

"Hrvati moraju biti u svakom pogledu ravnopravni u cijeloj BiH. Ako postignu dogovor, naravno da ću ih podržati i pozvati međunarodnu zajednicu na nadogradnju Daytona", rekla je.

Josipović je rekao kako će podržati svaku odluku koju narod u susjednoj zemlji postigne, na što mu je Kolina rekla kako misli da su se neki njegovi osobni odnosi s dužnosnicima u BiH ocrtavali na međudržavne odnose.

21:03: O pitanju graničnih sporova ponovno lete međusobne optužbe o neefikasnosti.

"Bili ste jedan mandat ministrica vanjskih poslova, jeste li ispregovarali granična pitanja?", pitao je Josipović protukandidatkinju.

"Da. U tom trenutku je prioritet bio ulazak u EU, i naravno da smo radili i na tome, ali ipak puno više nego što se radi danas", odgovorila je.

Josipović je pitao zašto se ide na arbitražu sa Slovenijom kada se to moglo prije ispregovarati, u vrijeme kada je Kolinda vodila pregovore, na što je ona napomenula kako je 2008. otišla iz Vlade, ali da se u SAD-u žestoko borila za sudsko rješenje problema, a izbjegavanje arbitraže.

Jesmo li ispregovoarali ulazak u EU ili smo isporučeni, bilo je pitanje za kandidate.

"Naravno da smo ispregovarali, iako nismo u svim područjima mogli imati veliki utjecaj", smatra Josipović.

Kolinda kaže da su najveći pregovori bili u finacijskim poglavljima, i da smo tu učinili "dobar posao".

"Ali, danas se loše odnosimo prema fondovima EU, jer nismo iskoristili sve što nam je bilo namijenjeno. Tu radimo veliku grešku", rekla je Grabar-Kitarović.

"Kapaciteti nisu dovoljni jer su potjerani oni koji su bili sposobni za to. Vlada nije sposobna povući novce, primjerice za Program ruralnog razvoja", kazala je.

20:57: O slučaju Perkvić Josipović smatra kako njegov sin ne bi trebao ispaštati zbog grijeha roditelja.

Je li kao savjetnik za nacionalnu sigurnost trebao biti tamo?, pitao je Bago.

"Nema potrebe", odgovorio je Josipović.

"Poznajem gospodina Perkovića osobno i imam dobro mišljenje o njemu, ali na njegovom mjestu dala bih ostavku iz moralnih razloga. Kada ste savjetnik za nacionalnu sigurnost imate određenu odgovornost", rekla je.

"Lex Perković je bila sramota za Hrvatsku i u vrijeme pregovora je to trebalo riješiti, a kasnije promjene zakona su nas osramotile u cijeloj EU", dodala je.

"Zašto niste vodili te pregovore?", pitao je Josipović, a Kolinda uzvraća da je u to vrijeme bila u Washingtonu. Bago se složio da činjenice u ovom slučaju, iako se Josipović protivio tom zakonu, idu protiv njega.

20:55: Josipović smatra kako bi HDZ danas izbacio Franju Tuđmana iz stranke.

"Njegov koncept pomirbe danas ne bi bio dobrodošao u stranci Grabar-Kitarović", rekao je Josipović.

20:50: Na pitanje o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg kandidati se ne slažu u odgovorima i prelaze u verbalne doskočice.

"To je do građana Zagreba da odluče o tome, ali ja držim da je Tito bio komunistički diktator!", kratko je odgovorila Grabar-Kitarović.

"Ime je simbol antifašističke borbe i zato bi trebao zadržati to ime. Tito kao povijesna ličnost ima svoje dobre i loše strane", rekao je Josipović. Kolinda je zamolila da se antifašistička borba ne stavlja u "isti koš" s komunizmom.

"Pitanje maršala Tita je pitanje koje samo dijeli narod", rekla je.

20:47: Na pitanje trebamo li kupiti dionice Ine od mađarskog MOL-a, imaju sličan stav.

"Držim da bi Inu trebali zadržati u nacionalnom vlasništvu, pa i ako ih kupimo", rekla je Kolinda.

Josipović je rekao da bi trebali, ako možemo.

Josipović je optužio Kolindu da je bila dio Vlade kada se dogovarala privatizacija, i kada je mađarska strana dobila Inu koju sada pretvara u odjel MOL-a, smatra.

"Vi vrlo dobro znate da ja uopće nisam sudjelovala u slučaju Ine i MOL-a. Bila sam ministrica vanjskih poslova, ali vaša bliska savjetnica Tamara Obradović je bila dio dogovora", uzvratila je Kolinda.

20:45 Bago je pitao kandidate o političkom stavu o prosvjedima šatoraša u Savskoj, te o iznošenju primanja bivših branitelja.

"Protestiraju jer im je loša ekonomska situacija i upustili su se u javnu djelatnost", stav je Josipovića, koji je rekao i kako su prosvjedi politički motivirani.

"Svatko ima pravo na slobodu. Pa ti ljudi se bore za svoja prava, i ne smijemo manipulirati plaćama ljudi koji su dali živote i zdravlje za domovinu. Ja jesam za transparentnost, no ako se inače ne objavljuju onda sam protiv toga ", rekla je Grabar-Kitarović, na što je Josipović rekao da je red ako netko protestira zbog nedostatka sredstava za život da se njegovi prihodi i znaju.

20:38: Bago je pitao kandidate bi li tijekom lobiranja za posao u zemlji pristali na posao s tvrtkom čiji je vlasnik njihov donator u kampanji.

"Mislim da interese države treba stavljati ispred svega. Kada netko daje donaciju to ne znači da kupuje vaš naklonost, bez obzira na donacije. Ja mislim da, za razliku od Josipovića kojem su donatori velike tvrtke i velike kampanje, meni su donatori mali poduzetnici i obični ljudi", rekla je.

Josipović kaže da bi na prvo mjesto stavio korist za zemlju i ljude.

"Ja imam puno manje donatora s manjim ulozima, ali vidjeli smo i neke poput gospodina Mamića koji su se također pokazali kao dobri donatori", rekao je Josipović aludirajuući na donaciju koju je dobila Grabar-Kitarović.

"Ne znam zašto spominjete imena, jer su moji donatori ipak uglavnom manji", odgovorila je Kolinda.

20:37: Bago ih je pitao kada je trenutak da političar odstupi s dužnosti.

Kolinda kaže da je trenutak onda kada se optuženom političaru dokaže krivnja. Josipović predlaže da se ostavka daje prije, iz moralnih razloga, u trenutku kada je optužnica dignuta.

20:35: Kolinda je prozvala Josipovića da premalo brine o ljudima, i da o tome svjedoče i deložacije. O današnjoj deložaciji u kojoj je uhićen i kandidat za predsjednika u provm krugu, Ivan Sinčić, kandidati se slažu da se mora poštivati odluka suda, ali da se mora pomoći i najugroženijima.

Grabar-Kitaorvić kaže i da se Josipović izvlači na prošlost, i da je imao pet godina pomoći tim građanima.

"Počeli ste se time baviti zadnjih nekoliko dana, do sada niste učinili apsolutno ništa!", kaže Kolinda.

20:30: O najavama Grabar-Kitarović da će sazvati sastanak Vlade.

"Moja je ustavna obveza surađivati s Vladom i to mi je namjera. Ja želim porazgovarati s Milanovićem o stanju u hrvatskom gospodarstvu i problemima ljudi, a ako oni nemaju izlaza iz tog stanja onda je vrijeme da se prekine agonija što prije. To nije ideološko pitanje, nego praktično pitanje, i bit ću jednaka prema svim strankama", kaže Kolinda.

"Vi kao predsjednica ne možete zvati na izvanredne izbore, to nije vaša ovlast", odgovorio je Josipović", rekao je Josipović i pozvao Kolindu da pročita Ustav.

Odgovorila je da je briga o nacionalnoj sigurnosti, pod koje spada i gospodarstvo, velika ovlast predsjednika.

"Ne razgovarajte sa mnom kao da ste moj profesor, ja jako dobro poznajem Ustav!", opomenula je Kolinda Josipovića.

20:25: Grabar-Kitarović kaže da se s Karamarkom razlikuje po tome što on više priča o povijesti, a da se ona više okreće budućnosti.

20:21:
Kandidati su imali priliku reći nešto o sebi.

"Ja sam moderna konzervativka. Poštujem obiteljske vrijednosti, ali istovremeno sam obazriva prema svima, ne dijelim ljude ni po kakvim razlikama, a to vam mogu potvrditi i svi moji suradnici.

"Ja bi sebe opisao kao pripadnika lijevog centra", kratko se opisao Josipović.

Kolinda je rekla da je jedan član SDP-a rekao da je "'45. trajala dulje da 90-ih ne bi bilo".

"Izvadite papirić sa citatom koji to dokazuje", rekao je Josipović i podsjetio na slučaj u kojem je bliska suradnica Grabar-Kitarović prije nekoliko dana na Facebooku širila govor mržnje.

"Njezina stranica je hakirana", odgovorila je Grabar-Kitarović.

20:20: Josipović i Grabar-Kitarović od početka sučeljavanja odgovaraju jedno drugima optužbama. Josipović je prozvao Kolindu jer dolazi iz stranke koja je počinila mnoga kaznena djela u području korupcije.

"Ja sam otišla iz te Vlade, a vi ste ipak član stranke koja je bila totalitarna stranka, kriva za mnoge zločine, i ja Vas ne prozivam zbog toga što ste vi član, jer niste učinili te zločine."

20:18: Kolinda je rekla kako je bitno imati stav i snagu volje da bi bili uspješan vođa države, i pozivati Vladu na odgovornost za stanje u državi, te je rekla Josipoviću kako se pet godina samo brinuo o idućim izborima.

"Vi ste puno puta obećavali brda i doline, nemojte obvećavati ono o čemu ništa ne znate, jer ste dugo živjeli izvan Hrvatske", odgovorio je Josipović.

20:13: Na pitanje jesu li kandidati u interesu zemlje i građana spremni lagati, Grabar-Kitarović je rekla kako nikada ne bi lagala, a Josipović ju je upozorio kako je lagala tijekom kampanje.

"Rekli ste kako je vaša plaća tajna, a nije, i svaki političar mora reći istinu", rekao je Josipović.

"Apsolutno nisam lagala. Što se tiče plaće, držala sam se pravila da se ti podaci iz NATO-a ne daju u javnost, a danas sam tražila i da se nađu podaci o broju letova koje sam koristila".

"Uopće nije bitno koliko ste puta letjeli, nego ste lagalai. Ja vas pozivam da kažete kolika Vam je plaća", oštro je pozvoa Josipović.

"Nije bitno, bitno je da sam se vratila angažirati u Hrvatsku, za puno manju plaću nego u što bi je dobila u svijetu".

20:08: Sučeljavanje je i službeno počelo. Mislav Bago je predstavio goste i pozdravio ih. Podsjetio je na jučerašnji tragičan događaj ubojstva novinara u Parizu.

Kolinda smatra kao je prijetnja terorizma prijetnja za koju se ne može znati kada će se dogoditi kod nas.

"Ne znam je li Hrvatska spremna u ovom trenutku reagirati u slučaju takvih napada, no službe se moraju što prije aktivirati, a građani moraju također biti budni i prijavljivati sve sumnjivosti koje se događaju oko njih", rekal je Grabar-Kitarović.

Josipović smatra kako su zadnih pet godina građani bili sigurni, a da će tako i ostati. Pitao je Grabar-Kitarović zašto je skeptična na naše službe, na što je odgovorila kako samo apelira na sve da budu "budni" prema problemu sigurnosti.

19:55: Stigla je i protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. Kandidati su samo nekoliko trenutaka prije početka sučeljavanja dobro raspoloženi.


19:45 Ivo Josipović stigao je na Novu TV

Što su poručili uoči sučeljavanja?

"Moj najvažniji cilj je da prezentiram program, za razliku od protukandidatkinje koja uglavnom maše zastavama i viče. Ona ima i dobre želje, svi ih imamo za Hrvatsku, ali u njenom programu nema 'kako', a u mom ima. Večeras ću briljirati, ostavit ću dobar dojam. Približit ću gledateljima svoj program i vjerujem da će to pridonijeti mojoj postojećoj prednosti", izjavio je Ivo Josipović za Novu TV uoči sučeljavanja.

"Ja ću biti kao i uvijek – svoja. Mislim da su sučeljavanja bitna da ljudi vide u izravnom razgovoru što tko zastupa, što je do sada učinio i što namjeravamo učiniti. Mislim da će ljudi prije svega prepoznati program, mjere i konkretnost i fokusiranje na prave probleme", rekla je Grabar Kitarović nekoliko sati prije sučeljavanja.

Dva posljednja sučeljavanja održat će se sutra, ujutro na Hrvatskom radiju te navečer na Hrvatskoj televiziji.

Pročitajte više