Bajić: Nemam imunitet, mogli su i mene pratiti

Foto: Arhiva

DRŽAVNO odvjetništvo nikada nije izdala niti jedan nalog za tajno praćenje ili nadziranje novinara, tvrdi Mladen Bajić.

Glavni državni odvjetnik u Valbandonu je sudjelovao na radnom sastanku čelnika hrvatskih županijskih državnih odvjetništava i načelnika policijskih uprava, te se u razgovoru za Glas Istre osvrnuo na najnoviju policijsko-obavještajnu aferu.

"USKOK i nadležna državna odvjetništva uvijek su tražili da se istraže sudionici postupka vezanog za curenje informacija. Dakle, sudionici postupka koji su službene osobe. U dosadašnjem tijeku postupanja državni odvjetnici ispitivali su novinare u svojstvu svjedoka. Prema tome niti jedan nalog nije izdan da se rade izlisti bilo kojeg novinara ili bilo koji drugi nalog koji je vezan za curenje informacija. U potpunosti se slažem s ministrom unutarnjih poslova koji je naložio unutarnju kontrolu po tom pitanju. Imam potpuno povjerenje u rad Unutarnje kontrole i policije i siguran sam da će oni dati najbolji rezultat", izjavio je Bajić.

Podsjećamo, Novi list u četvrtak je objavio da je policija, prema nalogu bivšeg ravnatelja Olivera Grbića, tajno pratila osam novinara, ali i samog državnog odvjetnika Bajića.

"Državni odvjetnici su istraživali sudionike postupka, a tko su sudionici postupka? Policajci, državni odvjetnici, odvjetnici, suci. Ali ne prema novinarima. Svi novinari su dosad ispitani u svojstvu svjedoka", kaže Bajić. Na napise da je i on bio pod policijskom prismotrom, Bajić se nije želio posebno osvrtati.


" O tome ne bih želio govoriti niti nagađati jer prije svega trebam doznati o čemu je bila riječ. Treba najprije utvrditi jesu li uopće poduzimane neke mjere, a ako jesu, koje su to bile mjere i jesu li bile zakonite. U konačnici će Unutarnja kontrola biti ta koja će dati odgovore na sva ta pitanja pa ćemo kasnije odlučiti što dalje", kaže Bajić,.

Stoga, ako se pokaže da ih je Grbić pratio, to je radio na svoju, a ne na DORH-ovu ruku, Je li Grbić nadzirao i Bajića?

"E to ne znam. To ćemo saznati nakon što Unutarnja kontrola obavi svoj nadzor. Svatko može biti predmet kriminalističkog istraživanja pa tako i glavni državni odvjetnik ako postoje zakonski razlozi i osnovana sumnja o postojanju kaznenog djela. Dakle svatko. Osim onih koji imaju imnunitet, a ja ga nemam", zaključio je Bajić.

Pročitajte više