Baldasar darivao da osigura kvorum: U ViK-u zaposlen brat Kerumove vijećnice, a Mucalo dobio 20 tisuća kuna

Foto: Hina

SJEĆATE se kako je splitski gradonačelnik neslavno prošao sa sjednicom Gradskog vijeća održanom 23. prosinca? Nije mu došao nijedan vijećnik Kerumovog HGS-a pa je izgubio kvorum tako da se o natječaju za plodouživanje Turističke palače, strateški projekt Baldasarovog mandata, uopće nije ni glasalo.

Na idućoj sjednici Kerumovih vijećnika pojavilo se taman dovoljno da osiguraju kvorum i glasaju protiv, što je dakako Baldasaru bilo dovoljno da konačno dobije zeleno svjetlo za raspisivanje već drugog po redu natječaja za plodouživanje. Kako je završio prvi, dobro se sjećamo. Kada se otkrilo da je Baldasar namjestio natječaj svom donatoru Stipi Mađoru, u priču se uključio DORH, a Kerum je ponudio slamku spasa, odnosno, amandman da Grad sam obnovi Palaču, što je brže-bolje i prihvaćeno.

Baldasar se nakon dva mjeseca predomislio te ponovno vratio plodouživanju, koje je paraliziralo rad Gradskog vijeća na par mjeseci. Ni Marijana Puljak, ni HDZ nisu htjeli popustiti, a nije se dao ni Baldasar. Upeo je za Palaču, kao da bez nje nema sutra. Ključ svega držao je, dakako, Kerum. Pažljivim manipuliranjem brojem vijećnika trebao je osigurati kvorum i glasati protiv tako da nitko ne pomisli da se slizao sa Baldasarom i oprečnim svjetonazorom.

Prvo piće, a onda posao...

Što se onda sve dogodilo od sjednice Gradskog vijeća na koju Kerum nije poslao nijednog vijećnika i sjednice na kojoj su HGS-ovci pomogli Baldasaru da konačno ostvari svoj san i raspiše još jedan natječaj za Turističku palaču?

Kako smo već pisali, Kerum i Baldasar prvo su se družili u kafiću Baoli, koji dan prije isteka godine, a društvo im je pravio župan Ževrnja. No, nije na tome ostalo.

Od Nove godine gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija ima novog zaposlenika. Riječ je o Anti Mladineu, bratu Kerumove gradske vijećnice Marije Mladineo, najbolje prijateljice Fani Horvat, koja je u Kerumovom mandatu zaposlena u Banovini da bi nakon ulaska u GV brzinski bila prebačena u Županiju kod župana Ževrnje.

U Kerumovom mandatu u Banovini je radio i Ante Mladineo. Funkcija je bila vrlo zanimljiva. Savjetnik za razvojne projekte. Što će Kerumu, velikom vizionaru i strategu, netko za razvoj? Pa on valjda najbolje zna kako se razvija. U svom mandatu sve što je Grad imao, a i više od toga, sasuo je u Zapadnu obalu, rivu pred svojim hotelom Marjan ne bi li mu digao cijenu. Zauzvrat, nestalo je 100 milijuna kuna namjenski prikupljanih sredstava za sanaciju gradskog smetlišta Karepovac, što DORH-u nije kazneno djelo jer nitko novac nije stavio u džep.

Kerumov savjetnik dolazi u gradsku tvrtku u kojoj je već zaposlena Kerumova nećakinja

Ante Mladineo u ViK je primljen na određeno na šest mjeseci, doznajemo od Radojke Jeločnik, direktorice pravne i kadrovske službe, inače, kume Kerumove sestre Nevenke Bečić. Poznata splitska odvjetnica u Vodovod je došla za vrijeme Kerumovog mandata zajedno sa Antoniom Kardumom, koji je zasjeo na direktorsku fotelju. U to doba iz Kerumovog Koteksa došao je i poznati splitski SDP-ovac Zdravko Mulić, koji je nakon SDP-ove pobjede 2013. godine preuzeo Kardumovu fotelju.

Boris Ćurković, danas predsjednik Gradskog vijeća i istaknuti splitski SDP-ovac, bio je za vrijeme Keruma direktor pravne i kadrovske službe te je upravo on primio na posao kćer Nevenke Bečić. Promjenom gradske vlasti u Vodovodu je došlo do neznatne rotacije, Ćurković i Jeločnik zamijenili su funkcije, tako da je Ćurković sada pomoćnik direktora Mulića.

Predsjednik GV-a i pomoćnik direktora ViK-a: Nemam mišljenje, trebao bih razmisliti

Zvali smo Ćurkovića da nam komentira zapošljavanje brata Kerumove vijećnice.

"Da, čuo sam i ja. Nemam neki komentar", kazao nam je Ćurković.

Pitali smo ga da nam kaže svoj osobni stav.

"Za sada nemam mišljenje. Trebao bih razmisliti", kazao je Ćurković.

Jeločnik nam je, pak, navela kako to što je Mladineo brat Kerumove vijećnice i član HGS nema nikakve veze s njegovim zapošljavanjem. I nisu samo njega zaposlili nego još šest radnika. Sve po potrebama posla. Jeločnik je napomenula kako sada imaju manje zaposlenika nego 2013. godine. Kako smo već pisali, u splitskim gradskim tvrtkama zapošljavaju bez natječaja, nego se vi njima javite pa onda oni vas zovu.

Kerumovom voditelju kampanje 20 tisuća kuna 

Nije Mladineo jedini koji je profitirao u intermezzu između dvije sjednice Gradskog vijeća. U posljednjem službenom glasniku iz 2014. godine nalazi se i točka o osiguranju 20 tisuća kuna Studiju Suncokret Duška Mucala, kreatora Kerumove kampanje iz 2013. godine. Upravo smo zahvaljujući Mucalu gledali pravi pravcati socijalistički revival koji je uključivao golemi transparent na sa natpisom "Što je više kleveta i laži, to nam je Kerum draži" te mega plakate brace i seke na hotelu Marjan.  

Mucalo se zaista trudio, a sada je valjda došao red i da mu se Kerum, pa tako i Baldasar, oduže. Baldasar se valjda isprsio zbog Keruma, jer mu upravo on treba, a ne Mucalo. On je, moglo bi se reći, kolateralna žrtva dogovora na splitskoj političkoj sceni.

Baldasar je već pod istragom zbog zapošljavanja i trgovanja utjecajem

To su te win-win situacije. Zadovoljan je Baldasar jer je konačno progurao plodouživanje, zadovoljan je sigurno i Kerum jer na Mladineu i Mucalu teško da je ostalo, a u konačnici i njih dvojica imaju razloga za zadovoljstvo. Mladineo će idućih šest mjeseci bezbrižno fakturirati račune u Vodovodu, ni 50 metara od radnog mjesta svoje sestre u Županiji, dok će Mucalo sa ovom financijskom injekcijom sasvim sigurno uspješnije postaviti dječji lutkarski mjuzikl Festival životinjskog carstva, za što je namijenjeno ovih 20 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Nedavno je radio na lutkarskoj predstavi baš pogođenog imena - "Dobro se dobrim vraća". Vidio je i on da Baldasar i Kerum nisu zlopamtila i da nitko nije uzeo preozbiljno onaj minus što ga je napravio za vrijeme upravljanja HNK-om Split.

Baldasar je inače već neko vrijeme pod istragom za trgovanje utjecajem. Državno odvjetništvo i policija ispituju mnogobrojna zapošljavanja...

 

Pročitajte više