Baldasar odgodio inkriminaciju: O plodouživanju za donatora splitskog gradonačelnika za tjedan dana

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar odgodio je silom prilika razapinjanje oko plodouživanja za Turističku palaču, koju je namjerio dati u najam donatoru kampanje iz 2013. godine Stipi Mađoru.

U pitanju je bila viša sila, jer su odgodu tražili oporbeni vijećnici. Naime, 11. točka dnevnog reda današnje 17. sjednice Gradskog vijeća na dnevni red je došla tek u 19 sati, nakon 10 sati maratonskog razglabanja o drugim temama. Nije isključeno da je to izvorno i bio plan SDP-a jer su na taj način izostali izvještaji za dnevnike vodećih TV postaja.

Baldasar se krenuo buniti oko termina nastavka sjednice, no 10 vijećnika HDZ-ovog bloka, četiri vijećnika HGS-a bez šefa Keruma koji se jutros tek nakratko pojavio te četiri vijećnika Liste Marijane Puljak napustilo je dvoranu pa je Baldasar ostao bez kvoruma. Od pomoći mu nije bio ni povratnik u Vijeće don Ivan Grubišić koji je po dobrom starom običaju zbrisao nakon objeda te se više nije vraćao.

Bez Keruma Baldasar nema vlast

Zaludu je Baldasaru bilo što su ostali Grubićevi ex-vijećnici Damir Vidošević i Tomislav Alujević Grgas, ništa nije mogao pomoći ni vjerni savjetnik Ivica Grubišić Gire, a ni puni dvokomponentni sastav koalicijskog HNS-a te čitava postava SDP-ovaca predvođenih danas iznimno angažiranim jurišnikom Gojko Čepom. Baldasar se inače dobro pripremio, dopremio je čak i dijaprojektor za slajdove, no prezentacija će morati pričekati idući tjedan jer to je sasvim očito, kada nema Keruma, Baldasar ne kontrolira Gradsko vijeće. 

Unatoč krajnje nepovoljnom odnosu snaga, Baldasar je napravio maksimum da sebe opravda, a krivnju za blamažu s natječajem baci na drugoga. Kako funkcionira taj kratki pas pokazao je rano jutros na samom početku bivši HSP AS-ovac Damir Ćosić Roda. Premda je u Vijeće ušao na HDZ-ovoj listi, okomio se jutros Roda na Gorana Kačunića, vlasnika F-toursa, najglasnijeg i najkonkretnijeg oponenta izboru Valleusa na natječaju za plodouživanje. 

Pravaš Roda junački nasrnuo na Ranka Ostojića za druga Baldasara

Baldasar je zarana udario preko Rode koji je tražio da mu se odgovori tko je Kačuniću prije desetljeća i pol dopustio prenamjenu prostora iz agencije u kafić u Turističkoj palači. Nakon što mu nije odgovoreno, Roda se zaista junački potrudio te zavapio: "Je li to bio Ranko Ostojić?"

Baldasar će za ovo Rodi zasigurno upisati peticu iz zalaganja. Nema spora da je došlo do rasprave, vjerojatno bi Ćosić za Baldasarov račun još kakvo slično pitanje postavio, sve u cilju diskreditacije Kačunića i ministra Ostojića, čija policija već tjedan dana češlja natječaj za plodouživanje i Mađorovo poslovanje u SD Printu. Roda je, inače, prijatelj s Mađorom. I njemu je štampao plakate. Štampao je doduše i HDZ-u, ali oni kao da su na to zaboravili. Šokirani da je studija isplativosti plodouživanja iz kolovoza koristila podatke iz ponude Valleusa otvorene u rujnu, već su zatražili da Baldasar da ostavku jer im je ovo krunski argument da je natječaj namješten.

Je li gradonačelnik izgubio busolu: Mađor važniji Baldasaru čak i od same partije?!

Što li će se dogoditi za ovih tjedan dana? Baldasar je danas pokazao dosad nezamislivu odlučnost da načme čak i partijskog druga Ranka Ostojića, čija trenutna funkcija ipak mora izazivati stanovitu dozu respekta. Pogotovo u situaciji kada policija kuca na vrata i traži papire. Moguće da je ovo režanje na Kačunića i Ostojića pokazatelj da je Baldasar definitivno izgubio busolu i da će po cijenu sukoba u samom SDP-u tjerati mak na konac sve u želji da pokaže da je čist i prav, premda sve upućuje na suprotno. 

Inkriminaciju je danas očekivao i sam Baldasar pa se raspričao kako nije on samo pod istragom, nego još dva njegova prethodnika. Kada se tako kvalitetno psihički pripremio vjerojatno je ostao razočaran što je veliki dvoboj u Banovini izostao, odnosno, što je prolongiran za tjedan dana. Hoće li istražitelji u međuvremenu doći do kakvih konkretnih zaključaka? Što će to pokazati Baldasarov dijaprojektor? Kakvu novu spačku sprema Roda? Što će napraviti ministar Ostojić? Kako će Baldasar prisiliti don Ivana da ne otpočine nakon objeda premda mu ni to neće biti dovoljno za prolaz plodouživanja za donatora Mađora? U Splitu je uzbudljivo čak i kad Kerum više nije gradonačelnik.

 

Pročitajte više