Baldasar osvojio Split, HDZ sumnja u pobjedu SDP-a: Traže pečaćenje biračkih materijala i provjeru glasova!

Foto: Duje Klarić, Jakov Prkić/Cropix, Facebook

IVO BALDASAR novi je gradonačelnik Splita. Nakon što su prebrojeni svi glasovi Bladasar je osvojio 49,08 posto glasova, dok je HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević osvojio 48,18 posto glasova birača. Na kraju je presudilo svega 615 glasova! Prvi radikalni zaokret nove splitske vlasti bit će pojavljivanje gradonačelnika u paradi ponosa koja će se održati u subotu. Niti sat prije ponoći, Index je doznao za najnovije planove HDZ-a.

HDZ će tražiti ponovno prebrojavanje glasova!


"Zbog toga što je broj nevažećih listića trostruko veći od razlike između gradonačelničkih kandidata, HDZ će zatražiti pečaćenje biračkih materijala i ponovno brojanje glasova. Ništa ne prejudiciramo, naš je zahtjev sasvim legitiman s obzirom na odnos nevažećih glasova i razlike između našeg i SDP-ovog kandidata", kazao nam je Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a.

Ivo Baldasar neugodno se iznenadio čuvši od Indexa za nakane HDZ-ovaca oko ponovnog brojanja glasova.

"To je njihovo pravo. Neka nastave sa svojim igricama. Nemam više volje za taj njihov stil. Uvjeren sam da je Izborno povjerenstvo odradilo svoj posao, ali ako tako hoće, neka im. Pozvao sam na suradnju, a oni ovako", zvučao je Baldasar razočarano najnovijim potezom HDZ-ovaca.

Pred novom vlasti težak posao

Baldasar je najavio kako će se prije svega posvetiti komunalnim poduzećima, posebno Prometu koji se nalazi u velikim teškoćama te pred gubitkom sudskog spora teškog 50-ak milijuna kuna. Radit će se i revizija blagajne, Baldasar očekuje i da izađe koji kostur iz ormara preostao iz Kerumovog mandata. U Hajduk Baldasar zasad ne namjerava dirati, jer smatra da Uprava i Nadzorni odbor dobro rade svoj posao, no uskoro dolazi vrijeme vraćanja kredita od 30 milijuna kuna, za kojeg inače ni SDP, ni Baldsar nisu bili. Ako Hajduk ne bude mogao izvršiti obavezu, morat će uskočiti Grad Split, jamac kredita. Primopredaja vlasti bi trebala biti izvršena u četvrtak. Baldasar očekuje Keruma.


SDP-ovu vlast očekuje i neugodna obaveza rješavanja problema Spaladium arene, obaveze teške 350 milijuna kuna, koju su dobili nasljeđe od Ive Sanadera i Ivana Kureta. Branko Grčić kazao nam je večeras da se nada da će taj problem biti što skorije riješen.

"Svakako da očekujemo sinegrijski učinak, sada kada SDP ima vlast na nacionalnoj i gradskoj razini. Spaladium arenu ćemo pokušati rješiti kroz nekakvo javno-privatno partnerstvo, a da investitori budu zainteresirani, svakako moramo pronaći formulu da premjestimo brojne državne i gradske službe u toranj koji nije sagrađen i bez kojeg cijeli projekt nema nikakvog smisla", kazao je Grčić.

"Pobjeda je pobjeda i sve je čisto!"

"Pobjeda je pobjeda. Sve je čisto što se nas tiče. Čestitam i mojim protivnicima na ustrajnoj borbi. Sada će svi morati surađivati te očekujem veliku potporu svih u Gradskom vijeću zbog velikog broja nezaposlenih i svih problema u Splitu", napisao je Baldasar na svom Twitter profilu.



Nakon što su prebrojeni svi glasovi, Baldasar se napokon obratio i javnosti.

"Nismo ni očekivali neku strašnu pobjedu, ali pobjeda je pobjeda. Pobjedi se ne gleda u zube, niti je se mjeri. Prema tome, mislim da možemo svi skupa biti zadovoljni. Čestitam i mojim protivnicima. Mislim da su se borili na način na koji su oni i navikli se boriti. Grad se na neki način ipak podijelio. Ne možemo reći da je to nekakva ogromna razlika. Mislim da će biti zaista biti neophodno da pozovemo svih skupa da zajednički radimo na tome da unaprijedimo Grad Split prvenstveno razmišljajući o tome da imamo 20 tisuća nezaposlenih", rekao je Baldasar.


"Stavimo ideologiju sa strane. Moramo što prije riješiti 20 tisuća nezaposlenih, moramo pomoći našim sugrađanima! Ispričavam se svim političkim protivnicima, a volio bih da i oni to učine. Mi smo na izbore išli sami, nismo radili koalicije. HDZ nam je ostao kao protivnik, ali s njima ćemo isto razgovarati. Dogovorio sam se s Ivaniševićem da popijemo kavu na rivi, da krenemo u rješavanje problema. Ovo je bila politička utakmica, ali ona je završena. Nismo se podijelili u dva tabora, njihova djeca su nezaposlena kao i naša. Mi smo pobijedili, ali oni nisu izgubili", rekao je Ivo Baldasar, novi gradonačelnik Splita.

"Prvi korak će biti revizija, "clean start". Radit ćemo na najmanje deset strana. Nije mi problem 24 sata raditi, samo da što prije riješimo probleme", zaključio je Baldasar.

Ivanišević spreman na "pomirenje": I ja bih isto učinio

"Uvjeren sam da ćemo promijeniti način rada i ponašanja u gradskom vijeću", kazao je Vjeko Ivanišević, pokazavši spremnost da prihvati ruku pomirenja koju je dobacio Baldasar kada je pozvao na suradnju na projektima.

Kao što bih ja to napravio da sam pobijedio, znači, pozvao oporbu na suradnju i rad na projektima, tako je napravio i moj protukandidat", kazao je Ivanišević.

Kerum: Baldasaru ostavljam Split u dobroj situaciji


Poruku nasljedniku uputio je dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum.

"Ma mislim da je nepotrebno komentirati išta. Ivo je dobio i ja mu čestitam i to je to", rekao je Kerum u razgovoru za Media servis. Kaže da Split ima veliki potencijal i da je u četiri godine doživio napredak. Sve obveze Grad Split je izvršavao, rekao je Kerum i dodao da je Split, s obzirom na situaciju u ostalim gradovima i Hrvatskoj, u odličnoj situaciji.

"Budući gradonačelnik uzima Grad u dobroj situaciji. Grad je svaki onakav koliko ima novca u proračunu, koliko uprihoduje toliko i potroši. Znači, svake godine se radi proračun u što će se koliko potrošiti, ako imate prihode 10 potrošite 10, a ako imate 20 potrošite 20. Takva je situacija u svim gradovima i takav je Zakon", tako je Kerum objasnio kakav grad ostavlja nasljedniku.

U HDZ-u prerano slavili: "Osjećamo duh zajedništva i pobjede"

"Očekivanja su pobjeda. Osjećamo miris pobjede i Prerano je govoriti o rezultatima. Osjećamo duh zajedništva i pobjede koji se proširio Splitom. Sigurni smo da naš kandidat pobjeđuje. Mi smo sigurni da ćemo osigurati većinu u gradskom vijeću s Vjekoslavom Ivaniševiću i pokrenuti", rekao je Petar Škorić uoči objave rezultat izbora u Splitu. S druge strane, Ivanišević je od početka u izjavama bio suzdržaniji.


"Treba se pomiriti s time da je SDP pobijedio. Biti ćemo konstruktivna oporba. Čestitam pobjednicima i od njih očekujem da prema nama budu jednako korektni kao što ćemo mi biti prema njima", kazao je Vjeko Ivanišević.

Ževrnja novi splitsko-dalmatinski župan

Prebrojeni su i svi glasovi za izbor splitsko-dalmatinskog župana. Na kraju je pobijedio HDZ-ov Zlatko Ževrnja s osvojenih 55,66 posto glasova, dok je don Ivan Grubišić osvojio 41,76 posto glasova birača.

Ževrnja je najavio da će zasukati rukave i posvetiti se popravljanju loše gospodarske situacije i borbi s nezaposlenošću u županiji koja drži neslavan rekord od 50 tisuća nezaposlenih i u kojoj se nastavlja kontinuitet HDZ-ove vlasti od 20 godina.

Don Ivan Grubišić: U ovakvoj borbi biti drugi veliki je uspjeh

"Ovdje je izvrsno raspoloženje, u Omišu je naš član postao gradonačelnik i s tri vijećnika. Prošli smo dobro jer smo izašli samostalno, a oni su se udružili. Mi smo se nadali većoj izlaznosti, ali se to nije dogodilo.

U ovakvoj borbi biti drugi veliki je uspjeh. Imamo 10 županijskih vijećnika, tri vijećnika u Gradu Splitu, tri u Omišu. Mi smo izašli kao alternativa partitokraciji i birači su to prepoznali", kazao nam je don Ivan Grubišić, koji je rezultate dočekao u svom stožeru u tvrđavi Gripe.


Inače, kada se prije četiri godine birao splitski gradonačelnik, Kerum je uvjerljivo dobio SDP-ovog Ranka Ostojića. Čak 40 tisuća glasalo je za Keruma, a 30 tisuća za Ostojića. Razlika je tada bila, dakle, 10 tisuća glasova, a sada niti tisuću!

"Očito je da narod nije još spreman za korjenite promjene", komentirao je don Ivan. Pitali smo ga i što očekuje od nove vlasti.

"Očekujem da Gradsko vijeće formulira prioritete i da narod odluči što je najbitnije. S Baldasarom će se moći surađivati, nadam se da ćemo od početka biti involvirani u projekte. Stav Saveza je poznat, mi ćemo podržavati projekte, a nećemo koalirati sa strankama", kaže Grubišić.

Pročitajte više