Baldasar se vraća plodouživanju: Kerum spašava SDP čak i kada ga nema i kada HGS glasa protiv

Foto: Index

ZNAČAJ Željka Keruma za hrvatsku politiku, a napose SDP, postao je vrlo evidentan ovaj tjedan. 

Nakon spašavanja Milanovićevog državnog i Baldasarovog splitskog proračuna, i danas je šef HGS-a odigrao važnu ulogu, premda ga fizički nije bilo u gradskoj vijećnici i unatoč tome što su njegovi vijećnici bili protiv prijedloga splitskog gradonačelnika.

To je u konačnici bilo nebitno, puno je važnije bilo danas Baldasaru da skupi kvorum za glasanje o novom plodouživanju za Turističku palaču jer su mu sjednicu napustili HDZ-ovci, vijećnici Marijane Puljak i Tonči Blažević iz HSLS-a. 

I ispalo je da je upravo Kerumov Mario Sičić taj koji je osigurao kvorum. Da ga Baldasar nije uspio naći u hodnicima Banovine, propalo bi novo glasanje o plodouživanju. Sretan je bio splitski gradonačelnik što je Sičić ipak ostao i što će tako moći privesti posao kraju. Sa širokim osmjehom, koji se vidi i na video snimci, uveo je Kerumovog vijećnika u vijećnicu. Sičić je, pak, bio na vezi, pretpostavlja se sa šefom Kerumom ili dozapovjednikom Jurom Šundovom.

;

Upravo je Šundov prije mjesec dana odigrao ključan potez. Nakon što se razotkrila namjera Ive Baldasara da Turističku palaču prepusti na 30 godina svom donatoru Stipi Mađoru, SDP je u suradnji s HGS-om pripremio izlaznu strategiju. Kako se za slučaj zainteresirao DORH, odnosno, USKOK, Baldasar je odlučio povući kočnicu i javno prezentirati priču kako je sam sebe prijavio, što je možda i učinio, ali tek nakon što je vidio da je voda došla do grla. Kerum je kao stari SDP-ov partner spremno uskočio te je Šundov predložio da Grad odustane od plodouživanja i krene sam u rekonstrukciju Palače.

Da se radilo o jasno dogovorenom scenariju HGS-a i SDP-a bilo je odmah vidljivo. Prije no što li je Šundov izgovorio tekst prijedloga, dogradonačelnica Aida Batarelo spremno je kazala kako ga prihvaća. 

Onda je prošlo mjesec dana. Baldasar je opet, bez da je pitao Gradsko vijeće, kao što ih nije pitao ni za plodouživanje, raspisao natječaj za rekonstrukciju. Uhvatio se za glavu kada je vidio da će troškovi biti poprilično veći od planiranih 10 milijuna kuna. Najjeftinija ponuda stigla je na 16 milijuna kuna, i to bez PDV-a.

Danas je stoga Baldasar pred vijećnike stigao s prijedlogom da se ponovno vrate plodouživanju, a neki dan je najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv onih koji su onemogućili prvo plodouživanje s donatorom Mađorom. Kao da je zaboravio da je upravo on povukao prijedlog za plodouživanje. Nitko drugi nego on pa bi možda bilo najbolje da opet samog sebe prijavi.

Veliku pažnju Baldasar je danas posvetio Indexu, premda je i jučer na početku sjednice imao uvodno izlaganje o mediju koji ih zatrpava zločestim i neprimjernim pitanjima, što kane riješiti pa će onda nastaviti dalje s poslom jer su inače potpuno paralizirani.

Baldasar se, pak, jutros jadao novinarima kako se vrši mobbing nad njegovim pročelnicima samo zato jer smo pitali jesu li prošli ili pali državni ispit, koji se inače plaća iz gradskog budžeta, a onda se tijekom popodnevne rasprave opet podsjetio kako se vršio nesnosan pritisak i kriminaliziranje kada se pisalo o namještanju natječaja za Palaču.  

Pročitajte više