Baldasar traži natkrivanje glavne splitske tržnice

Foto: Duje Klarić/Cropix

TVRTKA Hippos tržnice morat će u sljedećih mjesec dana tehnički pripremiti splitske tržnice za fiskalizaciju. To je period koji je Ministarstvo financija omogućilo obrtnicima na zelenim tržnicama i ribarnicama, kako bi im se osigurala prilagodba na novi sustav naplate. Gradonačelnik shvaća da je situacija na splitskim tržnicama teška i o tome je upozorio koncesionara tvrtku Hiposs.

"Naravno da mogu biti nezadovoljan sa stanjem, osobito glavnog pazara. Ovo drugo sa strane je još kako-tako. Ove manje tržnice su nešto modernije, nešto novije, pa su možda malo i ljepše, ali glavni pazar je zaista loš. Zadnji banak je tamo sigurno stariji od mene, to znači da je već blizu metuzalemske dobi", rekao je Baldasar.

Tvrtka Hiposs kao koncesionar već se odavno trebala pripremiti na zakonske izmjene koje su bile poznate već početkom godine, kaže gradonačelnik Baldasar.

"Oni su trebali napraviti relativno jednostavnu stvar. Dakle, omogućiti dobar signal na cijelom sustavu pazarića i nakon toga pitati pojedinačne korisnike što im mogu u tehničkom smislu pomoći da ih nauče na to. Savjetovati ih gdje da kupe kase, po kojoj cijeni i to je to. Nije samo to kršenje koncesijskog ugovora, ima tamo cijeli niz stvari i u tom smislu sam rekao direktoru da dođe na razgovor da vidimo zbog čega oni to rade na način na koji rade".

Iako je Hiposs tek nedavno obnovio svoj koncesijski ugovor koji vrijedi idućih 10 godina gradonačelnik kaže kako je spreman na njegovo raskidanje ne ispuni li ova tvrtka određene zahtjeve. Jedan od njih je i ulaganje u glavnu splitsku tržnicu.

"Rekao sam da se pripreme na dvije ključne stvari. Prvo, da mi objasne zašto tamo izgleda ono kako izgleda, a druga stvar je da mi pripreme idejno rješenje rekonstrukcije glavnog pazara u smislu da se on natkrije. Ušli smo u Europu ima par dana. Nije baš da ne postoje nekakvi fondovi, ali ako im grad treba tražiti - oni su trgovačko društvo, i oni imaju pravo aplicirati na sve fondove. Moraju nešto i oni poduzeti kao trgovačko društvo i koncesionar".

U slučaju da se razgovorom sa koncesionarima ne postigne nikakav rezultata grad je spreman na raskidanje ugovora, pa i na sudski spor, jasan je Baldasar.

"Ako bude trebalo i ako budu pokazali nerazumijevanje za ono što svi vidimo, ići ću ja uredno u sudski spor pa neka me pobjede. Ovo je direktno upozorenje svima onima koji misle da će moći raditi sve ono što su radili posljednje četiri godine, raditi kako im padne na pamet. Samo da im kažem, ja sam spreman za sve moguće sudske sporove. Dovest ću sve moguće odvjetnike", rekao je Baldasar.

Pročitajte više