Baldasarova zamjenica već zaboravila kome daje Turističku palaču na 25 godina

Foto: FaH

PONUKANA suzama radnice Slobodne Dalmacija Printa koja se u šatoru prekoputa željezare obratila predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, oglasila se zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo, inače, predsjednica Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuditelja na natječaju za 25 godina plodouživanja Turističke palače.

Nema veze

Batarelo je osjetila potrebu da komentira izjavu radnice SD Printa Ivne Jurić Grgić, koja se požalila predsjednici da im vlasnik Stipe Mađor nije isplatio plaće i otpremnine, a da za nagradu dobiva Turističku palaču na 25 godina.

"Suosjećam sa gospođom, ali Stipe Mađor pravno nije ni u kakvoj vezi sa firmom koju je Povjerenstvo izabralo na natječaju. U dokumentaciji se ime Stipe Mađora ne pojavljuje", kazala je Batarelo za Radio Split.

Neka žena

Moramo konstatirati da je Batarelo već uspjela zaboraviti ono što je ipak morala doznati kroz medije, ako već sama nije toliko upućena. Ne čudi od Batarelo ova neobaviještenost, jer je tako bilo i lani u rujnu kada je na prvom natječaju odabrana tvrtka Valleus, čiji je osnivač Kristina Duša, pomoćnica Stipe Mađora u SD Printu. Kada su je novinari pitali tko stoji iza firme, Batarelo je odgovorila da ne zna, da misli da je neka žena, jer je vidjela neko žensko ime.

Istog dana, Index je otkrio da se iza Valleusa ne krije nitko drugi do Stipe Mađor, donator Ive Baldasara i SDP-a u kampanji 2013. godine. Mađor nam je uostalom sam to priznao. Nakon otkrića da se natječaj štima za Baldasarovog donatora, u priču se uključio DORH pa su u Banovini odlučili potegnuti ručnu i odustati od cijelog posla.

Zanimljivo je da je odustala upravo Batarelo, koja je na sjednici Gradskog vijeća prihvatila prijedlog HGS-ovca Jure Šundova da Grad sam financira obnovu Palače bez privatnog partnera. Brže je Batarelo pristala, nego što je Šundov stigao objasniti svoj prijedlog. Zašto, ako ni ne zna da se iza Valleusa krije Mađor?

Baldasar zna da Palaču daje Mađoru, a njegova zamjenica ne?!

Nakon što su sami odustali od natječaja, Baldasar se nakon nekog vremena opet vratio Palači i svom omiljenom privatnom partneru koji je na posljednjem natječaju ponudio najbolje uvjete te tako opet dobio posao. Premda se Baldasar novinarima potužio da nije mogao reći Mađoru da se ne javlja na natječaj, zamjenica Batarelo to kao da nije čula. Što se nje tiče, u plodouživanju nema Mađora, samo neka firma s kojom on nikakve veze nema, premda i sam tvrdi da ima.

Radnica SD Printa: Mađor nam duguje otpremnine i plaće

Ivna Jurić Grgić za Index je otkrila kako nije imala namjeru žaliti se predsjednici, već je reagirala u trenutku kada ju je vidjela s radnicima Adria Cinka u šatoru.

"Išla sam u DM i morala sam predsjednici kazati što nam se dogodilo. Stipe Mađor je rasturio našu tvrtku. Ja sam radila 30 godina u tiskari i dobila sam otkaz u drugom valu. Nije nam isplatio otpremnine, a ostao nam je dužan i plaće za tri mjeseca. Sa mnom je potjerano još pet mojih kolega. Htjeli smo angažirati odvjetnika ne bi li nekako istjerali pravdu, no nemamo novca. Plakala sam dok sam predsjednici govorila o našoj tužnoj sudbini, a kako i ne bi. Strašno je to što se nama dogodilo", kazala nam je Jurić Grgić.

Mađor dužan i gradskoj firmi, a nalazi se u njezinom Nadzornom odboru?! 

Osim što je ostao dužan radnicima, Index je otkrio da je Stipe Mađor, odnosno, njegova tvrtka Mađor Company dužna i Stanoupravi, što je nevjerojatno, jer ga je Baldasar instalirao u Nadzorni odbor te gradske tvrtke. Dug nam je potvrdio i Mađor, samo što misli da se ne radi od 17 tisuća kuna, nego manjem iznosu. 

SD Print prošao je inače kroz predstečajnu nagodbu, olakšan za veći broj radnika koji su dobili nogu. S obzirom da još ima onih koji potražuju plaće i otpremnine, nije nemoguće da ti radnici zatraže stečaj tvrtke, kao što su napravili i radnici Kerumovog hotela Marjan, nad kojim je otvoren stečaj unatoč sklopljenoj predstečajnoj nagodbi.

 

 

Pročitajte više