Balenović: Jovanoviću, vratite zviždača Franića na posao

UDRUGA ZVIŽDAČ traži od ministra obrazovanja Željka Jovanovića da "zviždača" Borisa Franića vrati na posao u zadarskom Đačkom domu.

"Upravo se navršava pet godina od kako je kuhar Boris Franić, podnio kaznenu prijavu protiv ravnatelja zadarskog Đačkog doma Mile Ivkovića. U kaznenoj prijavi Franić je optužio svog tadašnjeg ravnatelja za  nesavjesno poslovanje, zloporabu ovlasti i kršenje zakona o javnoj nabavi, na što je ravnatelj Ivković uručio kuharu Franiću trenutni izvanredni otkaz", upozorila je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović.

Iz udruge podsjećaju da se kuhar Boris Franić pobunio zbog "višestrukog preplaćivanja roba i usluga, te zakidanja zadarskih đaka i studenata na kvaliteti i količini prehrane". "Predočio je i usporedio dvije različite fakture trgovačkog obrta 'Samirić'. Jedna je ispostavljena Đačkom domu, a druga elitnom zadarskom hotelu Kolovare. Za istu vrstu voća i povrća, dostavljenu istog dana Đačkom domu je obračunata višestruko viša cijenama, nego hotelu Kolovare.

"Oštetio Đački dom za 6 milijuna kuna"

Niti sa nabavom mesa nije bilo ništa bolje. Ravnatelj Ivković, meso za šestotinjak obroka dnevno, nabavljao je od poduzeća 'Mesopromet Šime', koje nije imalo niti jednog uposlenika. Jedina uloga tog fantomskog dobavljača bila je, da uvećava fakture pravih dobavljača, koji su mesom snabdijevali kuhinju Đačkog doma, poput 'Gavrilovića' i PIK 'Vrbovca'. Na taj način Ivković je sebi i fantomskom dobavljaču, naveo je Franić, priskrbio protuzakonitu dobit", pišu iz Zviždača.


"Takvim radom ravnatelj Ivković oštetio je Đački dom za najmanje 300.000 kuna godišnje, a s obzirom da je na toj dužnosti već preko dvadeset godina, procjenjujem da je  državu oštetio za preko 6 milijuna kuna dosad", kaže Franić. Iz udruge kažu da je Ivković izvanredan otkaz Franiću obrazložio odavanjem poslovne tajne i povredom časti. "PU zadarska je nakon kriminalističke obrade protiv Ivkovića podigla kaznenu prijavu zbog nesavjesnog poslovanja, zloporabe ovlasti i izbjegavanja postupaka javne nabave. Na žalost još uvijek nismo vidjeli sudski epilog te kaznene prijave, ali zato već pet godina gledamo epilog nepravedne odluke ravnatelja, kojom je udaljio s posla kuhara Borisa Franića.

Zbog želje da se novac namijenjen prehrani djece, dosljedno troši u tu svrhu, i da se ne preljeva u džep ravnatelja Ivkovića, kuhar Franić se odlučio na kaznenu prijavu, te je tu odluku platio gubitkom  svojeg posla. Kako nije imao drugih izvora za egzistenciju, a ispunjavao je uvjete, Franić se na koncu odlučio za odlazak u mirovinu", pišu iz Udruge.

"Jovanoviću bi trebao biti lagan zadatak povratak kuhara na posao"

"Put do pravednog rješenja Boris Franić trebao bi sada najkraće čekati, jer njegov slučaj pripada domeni Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, na čijem je čelu novi ministar Željko Jovanović, koji je kao saborski zastupnik u prethodnom mandatu najviše pozivao na borbu protiv kriminala i zagovarao pravdu za zviždače", kazala je Vesna Balenović.

Iz udruge kažu da bi, s obzirom na ministarske ovlasti, povratak Franića na posao za ministra Jovanovića trebala biti lagana zadaća kojom bi dokazao svoju vjerodostojnost. Ističu da je rješavanje ovog slučaja dosad ovisilo o političkoj volji bivše vlasti. "S obzirom da se promijenila politička vlast, očekujem da bi se trebala promijeniti i politička volja, te da bi uskoro mogli očekivati rješavanje kriminala u zadarskom đačkom domu. Ono što do sada nije pošlo za rukom ministru Fuchsu, očekujem da bi konačno moglo poći ministru Jovanoviću, te da će ravnatelj konačno dobiti suspenziju do okončanja sudskog postupka, a zviždač Boris Franić moralnu satisfakciju i povratak na posao", zaključila je Vesna Balenović.

Pročitajte više