Balkan 2012: Godina kada je Srbija definitivno izgubila Kosovo

Foto: AFP

SREBRENICA, Kosovo, izbor novog reisu-l-uleme IZBiH, uhićenja, optužnice, smjene, padovi aviona i balona, kao i snažne poruke turskog premijera Erdogana obilježili su srpanj, kolovoz i rujan 2012. godine, donosi agencija Anadolija u trećem dijelu svog pregleda najvažnijih događanja na Balkanu u 2012. godine. Godinu na izmaku obilježili su brojni značajni događaji na Zapadnom Balkanu, a neki od njih bit će, po mnogima, presudni za budućnost ovog dijela svijeta.

SRPANJ

Ministar unutarnjih poslova Srbije i budući premijer Ivica Dačić zabranio je pripadnicima Žardarmerije da se zaklinju na Kosovo. Tekst zakletve, kako je tada rekao Dačić, može predstavljati alibi za sumnju u europsku orijentaciju buduće Vlade Srbije. Dačić je dva dana kasnije formirao parlamentarnu većinu i najavio formiranje vlade. Parlamentarnu većinu, koja će potvrditi i novu vladu, činit će Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS). U Bijeljini su se 4. srpnja sastali predsjedavajući Predsjedništva BiH  Bakir Izetbegović i Ivica Dačić. U Beogradu je 23. srpnja potpisan koalicijski Sporazum za formiranje nove Vlade Srbije. Srbija je 27. srpnja dobila novu vladu na čelu sa Ivicom Dačićem.

Povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici, započeo je marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica. Poznati turski pjevač Haluk Levent snimio je pjesmu o Srebrenici. U Srebrenici je 11. srpnja obilježena 17. godišnjica genocida. Tim povodom turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je da će "zločinci odgovarati za svoja zlodjela". Masovni pokolj u Srebrenici je, kazao je, događaj koji bi trebao biti opomena za sve. Erdogan je osudio i pokušaje negiranja genocida. Američki predsjednik Barack Obama priopćio je istim povodom da je Srebrenica "među najmračnijim događajima u povijesti 20. stoljeću". Povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici visoki dužnosnici Europske unije poručili su da će "Srebrenica ostati tihi spomenik". Srebrenica je bol koja neće biti zaboravljena, kazao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić izjavio je u Srebrenici da su izvršitelji genocida nagrađeni teritorijem. Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag poručio je da je "Srebrenica svjedočila jednom od najvećih genocida u svijetu". Na godišnjicu genocida aktivisti ultradesničarskog srpskog pokreta "Naši" u centru Aranđelovca postavili su ploču s natpisom "Ulica Ratka Mladića". Međutim, u Skupštini Vojvodine odata je počast za nevine žrtve.

U Ljubljani je obavljena zapljena imovine "Ljubljanske banke" zbog višegodišnjeg duga štedišama, ali u objektu banke nije pronađeno ništa osim starih stolaca, omara i slično. U centru Sarajeva došlo je do sukoba između navijača NK Željezničar i NK Maribor. Sarajevska policija spriječila je eskalaciju nereda. Tijekom srpnja diljem Bosne i Hercegovine harali su požari. Najteže je bilo na području Konjica. U gaženju vatrene stihije sudjelovao je i turski helikopter. Istragom je otkriveno kako su tehnička neispravnost aviona i greška pilota bili uzroci nesreće sportskog aviona u Banjoj Luci u kojoj je 20. svibnja stradalo pet osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi optužio je Srbiju da potiče nerede u toj državi. U Dubrovniku je održan "Croatia Summit 2012" na kojem su sudjelovali predstavnici brojnih zemalja, kao što su Bosna i Hercegovina, Turska, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Bugarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države (SAD), Egipat, Austrija, Švedska i Tunis. Bivši srpski predsjednik Boris Tadić u Dubrovniku se rukovao sa premijerom Kosova Hasimom Tachijem, a mediji u regiji su to nazvali "povijesnim rukovanjem".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon sastao se 23. srpnja u Beogradu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomacije Vukom Jeremićem. Ban Ki-moon je potom otputovao na Kosovo, ali mu Srbija nije dozvolila da leti preko Srbije za Prištinu. 25. srpnja je  Ban Ki-moon posjetio Bosnu i Hercegovinu. Susreo se sa članovima Predsjedništva BiH, govorio u Parlamentarnoj skupštini BiH, posjetio Srebrenicu. Ban Ki-moon je, između ostalog, kazao da je UN kriv za Srebrenicu. Tijekom posjeta Ban Ki-moona Memorijalnom centru Potočari, u blizini bivše baze UNPROFOR-a u Srebrenici, 26. srpnja je pronađena masovna grobnica. U Grobnici se nalazila i jedna beba.

Tijekom procesa kandidiranja za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini istaknuta je gotovo plebiscitarna podrška tuzlanskom muftiji Huseinu ef. Kavazoviću. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je napustio SDP. Ta stranka je zatražila od Komšića da napusti i Predsjedništvo BiH, što on nije učinio. Srbija je najavila obračun s kriminalom i korupcijom. Najavljena je i ratifikacija Sporazuma Alija Izetbegović - Franjo Tuđman prema kojem bi Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek trebali pripasti BiH. Nakon žestokih reakcija opozicije u Hrvatskoj, premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je da "ne prodaje hrvatski teritorij".

KOLOVOZ

U Hrvatskoj je 2. kolovoza objavljena lista poreznih dužnika. Utvrđeno je da država potražuje oko 30 milijardi kuna. Austrijska Hypo Alpe Adria banka podnijela je tužbe protiv nekada vodećih ljudi te banke u Sloveniji, tražeći odštetu od 23,4 milijuna eura. Sud u Haagu odbio je 23. kolovoza zahtjev austrijske tvrtke "Adria Beteiligungs GmbH" za poništenjem odluke Arbitražnog suda kojom je toj tvrtki odbijen zahtjev da joj Hrvatska nadoknadi štetu od 80 milijuna eura.

Predstavnik Bosne i Hercegovine je tijekom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a podržao Rezoluciju o Siriji, koju je predložila Saudijska Arabija, što je izazvalo političke nesuglasice u zemlji i zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da bude smijenjen ministar vanjskih poslova Srbije Zlatko Lagumdžija.

U kolovozu se dogodila i jedna teška nesreća - u padu balona kod Ljubljane poginule su četiri osobe, a 18 ih je povrijeđeno.

RUJAN


Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera podignuta je i peta optužnicu koja se odnosi na slučaj "Planinska". Sloveniju su u rujnu posjetili istražitelji Europskog ureda za borbu protiv prevara (OLAF) koji ispituju sumnje o korupciji i sukobu interesa vezanima za gradnju najvećeg energetskog objekta u Sloveniji.

Dom naroda Parlamenta FBiH po hitnom postupku je usvojio sve akte neophodne za sredstava IV. stand by aranžmana od Međunarodnog monetarnog fonda od 534,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Europska unija, kao cjelina, zatražila je od Srbije da prizna Kosovo. Skupština Kosova ratificirala je 7. rujna Sporazum s Europskom unijom za mandat EULEX-a do lipnja 2014. te je usvojila 22 ustavna amandmana kojima se okončava međunarodno nadziranje neovisnosti Kosova. Europski parlament je na zasjedanju 13. rujna u Strasbourgu usvojio Rezoluciju o zajedničkoj sigurnosnoj i vanjskoj politici u kojoj se, između ostalog, kaže da EU treba ostati angažirana u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Policija u Bosni i Hercegovini započela je 12. rujna provoditi najveću poslijeratnu operaciju usmjerenu na borbu protiv organiziranog kriminala. Uhićeno je više desetaka osoba. Cilj akcije, kako je kasnije potvrđeno, bilo je uhićenje Nasera Keljmendija, osobe s liste narko bossova američkog predsjednika Baracka Obame. Međutim, Keljmendi je izbjegao akciju i pobjegao u Crnu Goru. Kontroverzni biznismen Keljmendi, utvrđeno je, napustio je Crnu Goru u ponedjeljak, 10. rujna, kad je ušao na teritorij Kosova.

Tri osobe preminule su u Srbiji od posljedica zaraze virusom zapadnog Nila. Avion za obuku Vojske Srbije (VS) "lasta" srušio se 26. rujna u blizini Beograda, u naseljenom dijelu Nove Pazove. Pilot Vojske Srbije Goran Savić, rodom iz Zenice, podlegao je ozljedama zadobivenima prilikom pada aviona

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin poručio je da "ovakva Bosna i Hercegovina ne može pregovarati o pristupanju EU". U Bruxellesu je 25. rujna održan sastanak zemalja kandidata i zemalja u procesu kandidature za članstvo Europskoj uniji, a tema sastanka bila je zaštita okoliša i prirodne sredine. Nakon  sastanka potpisana je zajednička izjava na temu okoliša. Isti dokument potpisali su, po prvi put, kosovski ministar za okoliš Dardan Gasi i srpski ministar za okoliš Oliver Dulić. Srbija nije odstupila od sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici Kosova. Srbija datum o prijemu u Europsku uniju očekuje do lipnja 2013. godine, rekao potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Makedonija treba nastaviti s pozitivnim pomacima u kretanju prema EU-u, kazao europski povjerenik za proširenje EU Stefan Fule u Skoplju 17. rujna 2012. godine.

U Sarajevu je 23. septembra održano zasjedanje izbornog tijela na kojem je za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH izabran Husein ef. Kavazovi. On je naslijedio reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića. Kavazović je osvojio 240 glasova, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović 69 glasova, a sarajevski muftija Husein ef. Smajić 45 glasova. Kavazović je zahvalio muslimanima što su ga izabrali. Biskup mostarsko duvanjski Ratko Perić objavio je 28. rujna Promemoriju u kojoj je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića tražio pomoć kako bi bh. Hrvati dobili entitet.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se u rujnu Generalnoj skupštini UN-a i poručio: "Mi u BiH osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju osobnu". Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija susreo se u New Yorku sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton. U Sloveniji su 27. rujna uhićeni gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i njegov sin Jure. 

Pročitajte više