Balon se i dalje ispuhuje: Cijena zlata pala ispod 1400 dolara

Foto: Shutterstock

CIJENA zlata opet je jučer pala, te je trgovanje završila ispod 1.400 dolara za uncu, po prvi puta u mjesec dana. Cijena je pala za 28,30 USD, na 1.396,20 USD što je pad od 2 posto.

Jedan od uzroka pada cijene zlata je i jačanje američkog dolara jer trgovci često kupuju zlato kao alternativu dolaru. Dolar je ojačao na 1,279 dolara za jedan euro u odnosu na cijenu od utorka kada se trgovalo po tečaju od 1,294 USD za jedan euro.

Drugi razlog za pad cijene zlata je novi izvještaj o inflaciji, za travanj. Objavljeno je da su maloprodajne cijene u travnju pale najviše u posljednje tri godine. Zlato je zaštita od inflacije pa je logično da kada se smanji strah od inflacije i cijena zlata pada.

Cijena zlata ovog mjeseca pala je za 6 posto, a promatrano od početka godine cijena je smanjena za 17 posto. 15. travnja cijena je pala za čak 140 USD u jednom danu, što je najveći pad od 1983. godine, kada su se trgovci zabrinuli oko mogućnosti da ciparska centralna banka te ostale zemlje s juga Europe, poput Italije i Španjolske počnu rasprodavati svoje zlatne rezerve kako bi smanjile dugove.

Pročitajte više