Bandić u pritvoru najmanje godinu dana? USKOK ima dvostruko više svjedoka nego za Lovrić Merzel

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić u pritvoru bi mogao ostati i do godine dana. Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić je potvrdio da trenutno imaju predloženo 270 svjedoka za ispitati, no poučeni iskustvom iz prijašnjih istraga koje su se vodile protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel ova bi se brojka itekako mogla povećati.

Samim time produžit će se i boravaka aktualnog zagrebačkog gradonačelnika u Remetincu. U slučaju Marine Lovrić Merzel USKOK je ispitao oko 110 svjedoka i za to im je trebalo gotovo pet mjeseci. Sudac istrage produživao je nekoliko puta istražni pritvor za bivšu županicu zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela.

Nakon što su ispitani svi svjedoci i nakon što je podnijela ostavku na dužnost županice tek je tada mogla izaći iz pritvora.

S druge strane zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već je izjavio, kako je i objavljeno ranije u medijima, da ne planira ni pod kakvim okolnostima podnijeti ostavku, a s druge strane dok se ne ispita svih 270 svjedoka trebat će najmanje 10 mjeseci. Ukoliko se tijekom istrage bude proširila lista svjedoka, zagrebački bi se gradonačelnik duže vrijeme mogao zadržati u Remetincu.

Laco u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a može van za 100.000 kuna?

U konkretnom slučaju, što se tiče Bandića, to znači da on iz pritvora ne može izići dok god je gradonačelnik, a kako se čulo, on je poručio da ostavku nikada neće dati.

Prema neslužbenim informacija doznajemo kako je policija tijekom današnjeg dana nakratko izvela Milana Bandića i Slobodana Ljubičića iz zatvora te da su oni s istražiteljima krenuli u nove pretrage. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o pretresu njihovih vikendica.

Od neslužbenog izvora također doznajemo kako su mnogi ostali zapanjeni odlukom suca istrage Zdenka Posavca koji je Milanu Bandiću, Slobodanu Ljubičiću i Miru Laci odredio pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, da bi potom Miri Laci odredio puštanje na slobodu uz jamčevinu od 100.000 kuna.

Podsjetimo, sudac Posavec je odredio istražni zatvor za 12-oricu koji su u utorak dovedeni na Županijski sud. Dok je za devetero osumnjičenika određen pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, Bandiću, Ljubičiću i Laci je određen i po još jednoj toči- zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zato mnoge iznenađuje činjenica da je Miro Laco koji obnaša funkciju pročelnika Ureda gradonačelnika istovremeno zadržan u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke da bi potom dobio pravo na jamčevinu od 100.000 kuna i puštanja na slobodu nakon što uplati dotičan iznos.

USKOK ulaže žalbu na odluku suda

Sudac istrage prihvatio je jamčevinu i za Petra Pripuza u iznosu od 7,5 milijuna kuna, što također znači da će Pripuz moći izaći iz pritvora kada uplati jamčevinu te kada rješenje o određivanju istražnog zatvora postane pravomoćno. Jamčevina u iznosu od 100.000 kuna osim Miri Laci odobrena je i Ivanu Markusu.

Znači li ta odluka suda da nakon što plate jamčevinu i izađu na slobodu ovi osumnjičeni neće moći utjecati na svjedoke ili da Miro Laco koji je i dalje na visokoj funkciji u Gradu neće biti doveden u situaciju ponavljanja kaznenog djela?

Iz USKOK-a su već najavili žalbu.

"Žalit ćemo se u zakonskom roku od tri dana nakon primitka odluke suda, a pretpostavljam da bi odluka danas trebala doći što znači da ćemo do ponedjeljka uložiti žalbu na odluku suda jer smatramo da sudac istrage nije trebao prihvatiti jamčevinu", rekao je Vuk Đuričić za Index.

Na pitanje kako komentira izjave Bandićevog i Ljubičićevog odvjetnika da je DORH politički instrumentaliziran, Đuričić je kazao kako je Ksenija Krizman, zamjenica ravnatelja i tužiteljica USKOK-a nakon sinoćnje odluke suda sve dobro rekla izjavom da "nema mjesta primjedbama o politički motiviranom ili "istempiranom" progonu te da odvjetnici kada nemaju neke pravne argumente i činjenice kojima bi mogli svoje takve komentare temeljiti onda takve gluposti iznose".

Također je i dodala da takve stvari uopće ne treba komentirati.

Pročitajte više