Bandić žrtvama ekonomskog nasilja: Žene, inzistirajte na onome što vam pripada - najmanje pola zemlje i pola neba

Foto: Dragan Matić/Cropix

U ORGANIZACIJI udruge BaBe održana je regionalna konferencija "Što jest ekonomsko nasilje nad ženama i kako ga spriječiti i sankcionirati". Projekt u kojem se pokušalo istražiti koji se oblici ekonomskog nasilja mogu pronaći u regiji proveden je u BiH, Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Ekonomsko nasilje zakonski je definirano od 2009. godine, podsjetila je predsjednica Baba Sanja Sarnavka. "Mi definitivno znamo da kada bi žena nazvala policiju i rekla mene muž ekonomski zlostavlja, da bi se policija slatko nasmijala i rekla i što sad? Nema masnica, jer kod nas policija najčešće misli da treba reagirati samo na fizičko nasilje", poručila je Sarnavka. U Hrvatskoj skoro svaka treća žena koja živi sa svojim partnerom trpi ekonomsko nasilje. "Mi hoćemo sada postaviti pitanje: na koji način institucije, kad već to imamo u zakonu, namjeravaju ili mogu uopće reagirati?"

Jedan od glavnih zaključaka istraživanja je da su iskustva žrtava nasilja vrlo slična u svim zemljama u regiji. "Iskustva žena iz opće populacije su različita, ali one koje su žrtve doživljavaju vrlo slične obrasce ponašanja. Ekonomsko nasilje jednako je kao i fizičko i psihičko nasilje. Nije bitno gdje se događa, događa se po sličnim obrascima", objasnila je voditeljica istraživanja Ksenija Klasnić.

Zbog toga je vrlo važna prevencija, odnosno edukacija mladih osoba, prije nego što stupe u partnerski odnos, poručuje Sanja Sarnavka i dodaje kako se osim ljubavi tu događa i puno imovinsko pravnih odnosa. "Jedna od najučestalijih stvari koje su problematične u Hrvatskoj je da žena uđe u kuću ili vlasništvo partnerovih roditelja, da se nikada ne prebaci nekretnina na sina, da žena ulaže 10, 20 ili 30 godina u nekretninu, da bi na kraju bila izbačena. Tada nema što dijeliti s partnerom jer na njega ništa ne glasi." zaključila je predsjednica BaBa.

"Ja bih poručio damama da još jače i još zahtjevnije, u skladu sa svojim klikerom, inzistiraju na onome što ih pripada"


Konferenciju je podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Ja bih poručio damama da još jače i još zahtjevnije, u skladu sa svojim klikerom, inzistiraju na onome što ih pripada. Najmanje pola zemlje i pola neba, budući da ih je više od pola, onda malo i više od pola", istaknuo je Bandić.

Ujedno je najavio kako će na njegovoj listi za lokalne izbore biti više od 40 posto žena koliko iznosi zakonski minimum. "Najmanje pola i najmanje pola mlađih od 40 godina", najavio je aktualni gradonačelnik.

Pročitajte više