Barometar cijena: Najviše poskupile osnovne životne namirnice

IZIŠAO JE novi barometar cijena kojeg svakog mjeseca izrađuje Nezavisni Portal Supermarketi.info u kojem se postavlja pitanje hoće li smanjenje poreza na ulje i šećer dovesti do pojeftinjenja tih artikala. Na izostanak pojeftinjenje cijena može utjecati rast stope PDV-a. Dodatno je pitanje hoće li cijene zbog veće stope PDV-a rasti. Svako povećanje cijena više od 2% nema opravdanja u podizanju stope PDV-a. Veljaču u kontrastu sa siječnjem ove godine Portal Supermarketi.info opisuje kao mjesec kozmetičkih korekcija cijena i taktičkih pojeftinjenja.

Što se tiče usporedbe cijena u odnosu na veljaču 2011. godine, Supermarketi.info zaključuje da je lista trendova poskupljenja gotovo dvostruko duža, od liste trendova pojeftinjenja. "Najžalosnije je to, što se i poskupljenja i dalje uglavnom odnose na osnovne životne namirnice kao što su brašno (glatko), šećer, mlijeko, mliječni proizvodi, ulje, ocat, margarin, te proizvode za bebe i djecu poput pelena, dječje hrane i kozmetike. Usto, poskupjeli su artikli kave, piva, kozmetike. Iz liste trendova pojeftinjenja možemo izdvojiti neke proizvode kao npr. češnjak, luk, mrkva, neke mesne prerađevine, poneki mliječni proizvodi te instant napitci i juhe", piše portal Supermarketi.info.

Povoljnost supermarketa

Getro je i ovaj mjesec uvjerljivo najpovoljniji. Iza njega i opet slijedi Konzum. Razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije jedinične košarice 132,54 kn, što je 8,17 kuna više nego prošli mjesec.

Ako ste ovaj tjedan namjeravali kupovati mlijeko i mliječne proizvode, mjesto gdje biste trebali najviše uštedjeti je Billa. Osnovne namirnice te higijenske potrepštine/kozmetika najpovoljnije su u Getrou, svježe voće i povrće, svježe meso i sredstva za pranje i čišćenje najjeftinija su u Konzumu.

Prema sve većoj aktivnosti supermarketa na plasmanu i promociji vlastitih trgovačkih marki, Nezavisni portal Supermarketi.info predviđa da će 2012. godina biti godina ekspanzije upravo tog segmenta ponude.

Pročitajte više