Barroso: Beograd na putu prema EU čeka još puno posla

Foto: europa.eu

ULAZAK Srbije u Europsku uniju (EU) od obostranog je interesa, ali pred vladom u Beogradu stoji provedba brojnih reforma, rekli su u nedjelju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i srbijanski premijer Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon razgovora u Beogradu.

Barroso, koji je poslije podne počeo posjet Srbiji, rekao je da Bruxelles smatra Srbiju pouzdanim partnerom i stupom stabilnosti i suradnje na jugozapadnom Balkanu, a korake koje je dosad Srbija ostvarila na putu eurointegracija nazvao je "krupnim napretkom".

Vučić je pak istaknuo duboku posvećenost državnog vrha cilju da Srbiju približi statusu punopravne članice Unije.

Proces pridruživanja "sveobuhvatan je projekt koji iziskuje napredak u mnogim oblastima", rekao je Barroso.

Posebno je istaknuo vladavinu zakona i borbu protiv korupcije te transparentnost procesa pristupanja.

"Članstvo u EU nije napor i želja malobrojnih" već u tome trebaju sudjelovati sve institucije - od parlamenta i regulatornih tijela do organizacije građanskog društva, kazao je Barroso.

U Beograd je Barroso donio i poruku da je Europska komisija spremna podržati reforme u Srbiji za što su već izdvojena sredstva IPA fondova.

Poručio je da za Bruxelles naročitu važnost i prioritet ima dijalog Beograda i Prištine u kojem su dosad obje strane "pokazale viziju i hrabrost", očitovanu kroz brojne postignute sporazume.

"Cijela EU drži da obje strane trebaju pokazati odgovornost i spremnost da se primjene postignuti sporazumi", kazao je predsjednik EK kojemu istječe mandat.

Zahvalivši Barrosu na pomoći Unije iskazanoj tijekom katastrofalnih svibanjskih poplava, premijer Vučić je istaknuo da u Srbiji postoji jasna opredijeljenost za eurointegracije.

"Srbija jeste ozbiljno i duboko posvećena radu koji treba da je, ne samo održi na europskom putu, već približi punopravnom članstvu u EU", rekao je Vučić.

U Srbiji postoji svijest o brojnim obvezama, no "ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri mjeseca, ali će ih donijeti za tri godine", istaknuo je premijer te naglasio "Moramo te reforme obaviti ako hoćemo da budemo europsko društvo".

Pritom je pokazao papir na kojem su u tri boje - zelenoj, žutoj i crvenoj, ocijenjena postignuća u dosadašnjim obvezama.

"U ovom izvješću je pet crvenih područja, a jedno je posebno crveno - okoliš, gdje ništa nije u skladu s EU", objasnio je Vučić.

Komentirao je da će ipak biti više posla s nekim "žuto obojenim oblastima" u kojima posao nije dovoljno dobro napravljen i gdje postoje problemi te priznao "Mi znamo gdje nismo obavili svoj posao kako treba".

Barrosa je u beogradskoj zračnoj luci dočekao srbijanski šef diplomacije, a predsjednik EK sastat će se danas i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a da bi boravak u regiji završio posjetom Tirani.

Pročitajte više