Benzin može i do 14 kuna po litri: Tko može zaustaviti rast cijena goriva?

IAKO će od ponoći ponovno porasti cijena naftnih derivata, od kojih je najskuplji benzin Eurosuper BS 100 već probio granicu od 11 kuna, a PDV će od 1. ožujka porast za 2 posto, potrošači te poremećaje ne bi trebali bitnije osjetiti.

"PDV plus povećanje cijena nafte u šest mjeseci će izazvati povećanje cijena proizvoda za dva posto", kazao je za Index ekonomist Ljubo Jurčić te dodao kako ne bi trebalo biti velikog udara na cijene proizvoda za potrošače zbog ovih poskupljenja, a jedan od razloga je što u troškovima energija i nafta sudjeluju sa pet posto.

"Kratkoročno zemlje spuštaju trošarine"

Kazao je i kako će Vlada morati odlučiti hoće li društvo profitirati smanjenjem trošarina na naftne derivate ukoliko njihova cijena i dalje nastavi rasti. "U kratkom roku zemlje i to rade, ali treba procijeniti bi li se to dugoročno isplatilo", kazao nam je Jurčić te objasnio da povećanja cijene ne bi trebali biti zbog zaliha koje već postoje.


"Povećanje cijene naftnih derivata bi se u punom iznosu počeo osjećati za šest mjeseci", rekao je Jurčić koji smatra da trgovci i proizvođači neće pokušati "iskoristiti gužvu" zbog svih ovih najava o poskupljenju. "Oni su sada u nezavidnoj situaciji, jer kupovna moć pada i oni nastoje sve prodati", rekao je Jurčić te dodao da trgovci i proizvođači nastoje "prevaliti" te troškove koliko mogu, "jer se ionako bore za kupce".

"Iranska kriza određuje cijene nafte"

Profesor za zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić je kazao kako trenutno cijenu nafte na svjetskom tržištu, koja se potom preko Mediteranskog tržišta prelijeva i na Hrvatsku, određuje geopolitička situacija. "Na povećanje cijena nafte presudno utječe iranska kriza i stanje na Bliskom istoku", kazao je za Index Dekanić. Objasnio je da će cijene ostati na istoj razini ukoliko se sukob oko iranskog nuklearnog programa nastavi u "političkim okvirima".

"Cijene nafte na svjetskom tržištu će se povećati ukoliko dođe do dugotrajnog ratnog sukoba", kazao nam je Dekanić. Tada bi cijene mogle porasti i za 50 posto te bi tek to značio jači udar na standard svih u svijetu i gotovo sigurnu novu tešku recesiju koja bi se prelila i u Hrvatsku. Dekanić kaže kako će i najavljeno podizanje PDV-a još dići cijenu naftnih derivata te ističe mogućnost da se to može regulirati snižavanjem trošarina.

Visoka cijena nafte će kratko trajati

I predsjednik Nadzornog odbora Ine, Davor Štern, je kazao da samo geopolitika u ovome trenutku odlučuje o tome kolika će biti cijena nafte. "Ako zbog sukoba Irana i zapada cijena nafte na svjetskom tržištu dođe do 200 dolara, tada bi u Hrvatskoj narasla na 12, 13 ili 14 kuna. Teško je to nagađati", kazao je Štern te dodao kako će ta visoka cijena nafte biti kratkotrajna, jer nema nikakvih razloga da ona ne ostane na razini "na kakvoj je bila posljednjih osam ili devet godina". "Ako i cijena poraste, morat ćemo se s time nositi", zaključio je Štern.

Prema sadašnjem stanju stvari, trgovci i proizvođači bi trebali "amortizirati" PDV i više cijene naftnih derivata.

Pročitajte više