Besplatan Office 365 za sve hrvatske učenike

Foto: Shutterstock

SVI UČENICI, učitelji i nastavnici hrvatskih osnovnih i srednjih škola mogu besplatno pristupiti alatima Office 365 s jednim terabajtom prostora za pohranu, a uz korištenje svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, objavljeno je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Rezultat je to suradnje MZOS-a s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNet i tvrtkom Microsoft Hrvatska, a osim samoga korištenja usluga Office 365 iz "oblaka", svakom učeniku, učitelju i nastavniku omogućena je i instalacija alata Office 365 Pro Plus na pet računala i pet mobilnih uređaja (tableta, pametnih telefona), priopćio je MZOS.

Office 365 sustav je Microsoft usluga temeljenih na cloud (oblak) tehnologiji koje omogućuju maksimalan kolaboracijski učinak rada u tvrtki uz najoptimalnije troškove. Office 365 svojim klijentima nudi siguran pristup E-mail porukama, dijeljenim kalendarima, zadacima (Exchange online), pristup datotekama iz bilo kojeg dijela svijeta (SharePoint), slanje izravnih poruka (IM) te mrežnih sastanaka (Lync) i najbolju anti-virus i anti-spam zaštitu (Forefront).

Novi projekt predstavili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković i pomoćnica ravnatelja CARNet-a Branka Vuk.

"Kad bi učenici na tržištu kupovali ove alate, roditelji bi trebali uložiti oko 130 milijuna kuna godišnje, ne računajući uređaje za pohranu podataka od 1 terabajta, koliko dobivaju pohranom u 'oblaku' te još dodatno, jednokratno, za hard diskove kapaciteta 1 terabajta gotovo 275 milijuna kuna", izjavio je ministar Mornar.

Unaprjeđenje svakodnevne nastave


Istaknuo je da MZOS sustavno radi na unaprjeđenju nastavnog kurikuluma i uvođenju suvremenih tehnologija u svakodnevnu nastavu i ocijenio kako je usvajanje modernoga načina učenja i predavanja gradiva nužno da bi se podigla kvaliteta obrazovanja u hrvatskim školama i mladi mogli konkurirati na tržištu rada te svojim radom i znanjima pridonijeti hrvatskom gospodarstvu.

Ministar je dodao kako se besplatni alati Office 365 uklapaju u aktivnosti MZOS na promicanju korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavnim i poslovnim procesima škola, a podržat će i aktivnosti na nacionalnom projektu e-Škole.

Za korisničku podršku se obratite CARNet-u

Rečeno je da se za korisničku podršku učenici i nastavnici mogu obratiti CARNet-ovoj službi podrške na adresu helpdesk@carnet.hr.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je da će, korištenjem modernih tehnologija te programa i alata koje nudi Office 365, učenici biti spremni za izazove modernoga doba i imati kompetencije koje danas traže poslodavci. Vidaković je uvjeren da će se korištenjem suvremenih informatičkih alata unaprijediti komunikacija, suradnja, kreativnost i inovativnost svih sudionika u obrazovnom sustavu kako bi zajedno stvarali hrvatske škole 21. stoljeća.

Pomoćnica ravnatelja CARNet-a Branka Vuk objasnila je da je Office 365 jedna u nizu usluga u oblaku dostupnih CARNet-ovim korisnicima. Istaknula kako će ovom uslugom, osim škola kao institucionalnih korisnika, i individualni korisnici dobiti više od 500.000 licenci za korištenje Office alata u oblaku i na svojim osobnim digitalnim uređajima.

Pročitajte više