Bez dogovora: Ispravak netočnog navoda ipak se ne ukida



PREDSJEDNIŠTVO Sabora nije se uspjelo dogovoriti oko ukidanja instituta ispravka netočnog navoda. Dogovoreno je jedino da oko izmjena Poslovnika treba postići konsenzus.

Iako je ostao pri stavu da ispravak netočnog navoda kao institut saborskog Poslovnika treba ukinuti kao jednosmjernu komunikaciju, a repliku osnažiti na način da saborski zastupnici smiju replicirati i članovima Vlade, predsjednik Sabora Boris Šprem pristao je da oko izmjena parlamentarnih pravila ponašanja treba postići konsenzus.

Kosor: Zastupnicima se onemogućava da isprave laž

"To će zahtijevati dva čitanja Poslovnika, to će zahtijevati još jednu konzultaciju na sjednici Predsjedništva prije nego to ide na Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav", rekao je Šprem.

Za konsenzus je i HDZ, ali su protiv ukidanja instituta ispravka netočnog navoda. "To je apsolutno i potpuno onemogućavanje da zastupnici, primjerice, isprave i laž kada je izrečena. To se, nažalost, često puta događa", rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Šeks prije dvije godine predlagao ukidanje

Na primjedbu da je i HDZ-ov Vladimir Šeks prije dvije godine predlagao ukidanje ispravka netočnog navoda, Kosor je odgovorila da je to bila inicijativa saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, a ne Šeksova, te da je Klub zastupnika HDZ-a o tome raspravljao i podržao njen prijedlog da institut ispravka netočnog navoda ne treba ukinuti.

Iduća sjednica saborskog Predsjedništva bit će idućeg utorka, kada će se osim o ispravku netočnog navoda raspravljati i o prijedlogu da se ukine pokroviteljstvo Sabora nad bleiburškom komemoracijom.

Pročitajte više