Bezakonje na ulicama Sarajeva: Gradonačelnik pozvao na 24-satni policijski nadzor

Screenshot: YouTube

GRADONAČELNIK Sarajeva Ivo Komšić izrazio je u petak bojazan da bi građani mogli uzeti pravdu u svoje ruke ako snage reda ne zaštite građane glavnog grada BiH koji je posljednjih mjeseci pogođen valom ubojstava, obračuna, pucnjava, pljački, prometnih nesreća.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Komšić je pozvao na 24-satni policijski nadzor i ophodnje cijelim gradom te na uspostavu pričuvnog i gradskog sastava policije u sklopu MUP-a sarajevske županije.

Komšić: Potrebno hitno reagirati na kriminal

"Građani Sarajeva ne mogu sigurno hodati ulicama glavnog grada BiH. Sigurnosna situacija u Sarajevu je složena i svi smo svjedoci nemilih događaja poput pucnjava, ubojstava, ranjavanja, tuča, krađa i ugriza pasa. Potrebno je hitno reagirati", rekao je Komšić.

Gotovo svakodnevno u Sarajevu policija registrira pucnjavu, eksplozije bombi, a nerijetki su i fatalni slučajevi. Prije dva dana u sarajevskom naselju Vratniku je ubijen mladić, razbojnik je pokušao opljačkati Intesa Sanpaolo banku u najprometnijoj gradskoj ulici, a u prometnoj nesreći je poginula žena, majka sedmero djece koju je automobilom pogazio višestruki počintelj prometnih nesreća. Zbog toga je gradonačelnik Komšić pozvao na hitnu policijsku reakciju.

Nužna civilna zaštita

"Potrebna je stalna nazočnost policajca na gradskim ulicama, prometnicana u središnjim i perifernim naseljima grada. Potrebno je uspostaviti pričuvni sastav policije i aktiviranje civilne zaštite. Mi nemamo gradsku policiju. Ako se ne uspostavi bojim se da će građani uzeti stvar u svoje ruke, sami se organizirati i riješiti probleme", rekao je Komšić.

Izrazio je očekivanje i da će policijske ophodnje s rotacijama 24 sata kružiti gradskim četvrtima kako bi bile blizu građana.

Komšić je odbio i policijske navode koji zabrinutost građana umiruju tvrdnjama da se slične stvari događaju u svim većim eurpskim i svjetskim gradovima.
 

Pročitajte više