BiH od nedjelje na "crnoj listi" MONEYVAL-a zajedno s Sjevernom Korejom i Iranom?

Foto: Hina

ZASTUPNICI iz reda Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Domu naroda parlamenta BiH optužili su u subotu predsjednika HDZ BiH i predsjedatelja Doma naroda Dragana Čovića za opstruiranje usvajanja zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma uz tvrdnju kako će BiH zbog Čovićeva ponašanja već od 1. lipnja dospjeti na "crnu listu" na kojoj se nalaze države poput Irana i Sjeverne Koreje.

"Ovo će imati teške posljedice za funkcioniranje međunarodnog platnog prometa s BiH", kazao je novinarima u Sarajevu zastupnik u Domu naroda Mehmed Bradarić.

Usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma zahtjev je što ga je pred BiH postavio MONEYVAL, savjetodavno tijelo Vijeća Europe kojega čine stručnjaci za procjene mjera usmjerenih protiv pranja novca i financiranja terorizma u međunarodnim financijskim transakcijama.

Cilj MONEYVAL-a je osigurati da države članice Vijeća Europe uspostave učinkovit sustav protiv pranja novca i financiranja terorizma koji će istodobno biti sukladan međunarodnim normama.

Postavljen je rok da BiH to osigura do 1. lipnja a u protivnom bi automatski slijedila objava posebne izjave MONEYVAL-a u kojoj se BiH definira kao nesigurna zemlja s kojom se sve financijske transakcije moraju obavljati po posebnim procedurama i uz dodatne provjere.

Zbog unutarnjih prijepora u BiH odnosno dugotrajnog odbijanja zastupnika iz Republike Srpske da podrže davanje ovlasti Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za nadzor nad sumnjivi financijskim transakcijama mjesecima je kasnilo usvajanje tog zakona pa ga je Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio tek 28. svibnja.

Nakon toga uslijedio je pritisak na Čovića da što prije zakaže sjednicu Doma naroda kako bi i to tijelo usvojilo zakon čime bi on mogao stupiti na snagu i kako bi se izbjegle očekivane sankcije.

"BiH je trebala danas usvojiti zakon i sada će snositi dramatične posljedice"

Čović je međutim sjednicu Doma naroda zakazao za 6. lipnja a do subote nije reagirao na pozive da se to tijelo sastane do 1. lipnja.

"BiH je trebala danas usvojiti zakon i sada će snositi dramatične posljedice. Isključivi krivac jeste Dragan Čović koji je bio u obvezi da zakaže sjednicu", kazao je Bradarić koji je zajedno s ostalim zastupnicima iz SDP-a došao u sjedište parlamenta BiH očekujući da se sjednica Doma naroda ipak održi iako nije zakazana.

Bradarić tvrdi kako je ovime dodatno zakomplicirana i dostava međunarodne financijske pomoći za otklanjanje posljedica poplava.

Iz HDZ BiH tijekom dana je pojašnjeno tek kako je Čović "službeno odsutan zbog ranije preuzetih obveza".

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar potvrdio je tijekom dana kako ništa ne može zaustaviti objavljivanje izjave MONYVAL-a osim usvajanja zakona u propisanom postupku.

Pročitajte više