Bijela kuća ne odustaje od vojnih zatvora za građane: "Obama građanske slobode napada gore od Busha"

BIJELA kuća zatražila je od drugostupanjskog apelacijskog suda da stavi moratorij na prošlotjednu odluku federalnog suda kojom se predsjedniku oduzima moć da  na neodređeno pritvara američke građane bez podizanja optužnice.

Podsjetimo, 12. rujna je federalna sutkinja Katherine Forrest stalnom učinila privremenu zabranu koju je izdala u svibnju, a kojom se vlada priječi da poštuje proviziju o neograničenom pritvaranju koja je donesena u sklopu National Defense Authorization Acta (NDAA). Barack Obama taj je zakon potpisao na Novu godinu, a on vlastima daje moć da uhićuje američke građane pod sumnjom da su na neki način povezani s teroristima i da ih na neodređeno vrijeme drži u pritvoru bez da se protiv njih podiže optužnica, odnosno da im se sudi.

Sutkinja Forrest ustanovila je kako je ta klauzula protuustavna i da se Bijeloj kući odmah mora oduzeti ta mogućnost. Samo nekoliko sati nakon što je sutkinja prošlog tjedna obznanila svoju odluku, Obamina administracija je zaprijetila kako će se žaliti na odluku, a jučer su prijetnju i ispunila.

Predsjednik je pokrenuo rat protiv nezavisnog sudstva

"Skoro odmah nakon što je sutkinja Forrest donijela presudu, Obamina administracija je uložila žalbu", kazao je poznati novinar Chris Hedges, koji je predvodio skupinu pisaca koja je podigla tužbu protiv američkih vlasti zbog ove odredbe unutar NDAA-a.



"Obamina administracija je ovu odluku sutkinje okarakterizirala kao 'nevjerojatnu mjeru s dalekosežnim posljedicama' i na temelju toga su uložili žalbu. Ovaj moratorij će Obami dopustiti da nastavi operirati po postojećem zakonu dok ne dođe do formalne žalbe. Ova vladina odluka je pokrenula klasični obračun između predsjednika i sudstva", objasnio je Hedges.

"Ovo bi možda mogla iti najvažnija ustavna bitka još od slučaja Pentagon Papers", kazao je odvjetnik Carl Mayer. Njegov kolega Bruce Afran smatra kako je Bijela kuća pokrenula rat protiv ove odluke sutkinje Forrest kako bi kupila potrebno vrijeme za doradu NDAA-a na način da se on odnosi i na prosvjednike koji sudjeluju u domaćim demonstracijama.

Bijela kuća želi otvoriti NDAA kako bi ga mogla koristiti za sprječavanje prosvjeda

"Odjel domovinske sigurnosti (DHS) u petak je izdao memorandum u kojem se navodi kako postoje veliki izgledi da će izgredi koji trenutno bukte na Bliskom istoku ubrzo stići i u SAD, i da odjel već sad traži islamističke vođe tih potencijalnih pobuna", kazao je Afran Hedgesu, prenosi RT.



"Po mom mišljenju, to je razlog zašto vlada opet želi otvoriti NDAA. a taj će način imati mogućnost da okupi potencijalne muslimanske prosvjednike prije nego pokrenu nekakav prosvjed, nasilan ili nenasilan. Zasad ne postoje zakonski alati koji bi dopuštali uhićenje potencijalnih prosvjednika. NDAA bi vlastima dao takvu moć. S obzirom na to da je žalba apelacijskom sudu stigla na dan velikih nereda, i dan nakon memoranduma DHS-a, meni se čini da su ta dva slučaja povezana. Vlada opet želi otvoriti NDAA kako bi ga mogla iskoristiti za sprječavanje prosvjeda", objašnjava Afran.


Ovo je zadnja šansa da SAD iščupamo iz kandži korporativnog fašizma


Hedges se od početka bunio protiv NDAA, tvrdeći da kao novinar mora relativno često komunicirati s osobama koje su u očima američke vlade teroristi. S obzirom na to da je zakon pisan vrlo široko i neprecizno, odnosno jezik zakona ostavlja puno prostora za slobodno tumačenje, Hedges tvrdi da je i on kao novinar mogao biti zatočen jer je intervjuirao nekog za kog se sumnja da je terorist.

"Proveo sam mnogo godina u zemljama gdje vojska ima moć uhićivati i zadržavati ljude bez dizanja optužnice. Bio sam u nekim od ovih zatvora i imam kolege i prijatelje koji su nestali i vojnim gulazima. Znam kakve posljedice nastaju kada se oružanim snagama daju neograničene moći, bez obzira na to o kojoj je zemlji riječ. Znam da moja borba izgleda kao jurišanje na vjetrenjače, ali to je borba koja se mora voditi ako želimo imati ikakvu nadu da ovu zemlju možemo iščupati iz kandži korporativnom fašizma", kazao je još ranije Hedges što misli o NDAA-u.



Obamini napadi na građanske slobode gori su od onih Georga W. Busha

"Odluka da se srčano bore protiv odluke sutkinje Forrest samo je dokaz sustavnog napada na građanske slobode od strane Obame i Bijele kuće. taj je napad čak i teži od onih koje radio George W. Bush. Obama podržava ISA Amendment Act, koji retroaktivno legalizira ono što je prema Ustavu tradicionalno ilegalno - prisluškivanje bez naloga, praćenje i snimanje građana SAD-a. Šest puta je koristio Espionage Act protiv zviždača koji su javnosti otkrili vladine tajne, uključujući i ratne zločine. Obama Zakon o autorizaciji upotrebe vojne sile tumači na način da mu on daje ovlast da ubija američke građane, kao što je učinio s Anwarom al-Awlakijem. A sad želi i pravo da koristi vojne snage kako bi američke građane bacao u vojne zatvore, gdje nemaju nikakvo pravo na suđenje, niti im je određena dužina pritvora", poručio je jučer Hedges na svom blogu.

"Ova administracija je već četiri puta izgubila u procesu koji traje skoro devet mjeseci. Ali i dalje ne odustaju", zaključio je Hedges.

Pročitajte više