Bijesni požar iznad Splita: Vatra se približila kućama

Foto: Zvonimir Barišin, Božidar Vukičević/Cropix

VELIKI šumski požar bjesni na Mosoru, a vatra se vidi čak iz Splita! Prizor djeluje stravično. U mrkloj noći s udaljenosti od desetak kilometara sasvim se jasno iz grada vide plameni jezici koji gutaju vegetaciju na Mosoru.

Vatra stigla do kuća, evakuirano dvoje staraca

Kako doznajemo, gore trava, nisko raslinje i borovi na području Sitnog Donjeg i Sitnog Gornjeg. Situacija je vrlo teška, prema posljednjim informacijama s terena, vatra se približila prvim kućama pa je iz opasne zone evakuirano dvoje staraca.

Zbog požara je nestalo struje u okolnim naseljima. U blizini je i raketna baza HV-a u Žrnovnici. Zlu ne trebalo, i tamo su poduzeli najnužnije mjere ukoliko se vatra približi.

130 vatrogasaca bori se protiv plamene stihije

Na terenu su brojne vatrogasne snage iz Splita, Žrnovnice i okolice. Do 23 sata na požarište je stiglo više od 130 ljudi i 30 vozila, a pojačanja i dalje pristižu, no požar, koji je buknuo nešto prije 20 sati iznad kamenoloma, i dalje se brzo širi.

Jak vjetar otežava posao gasiteljima, a plamena fronta širi se u nekoliko smjerova pa i prema Zvjezdanom selu.

Gasitelje čeka besana noć, kanaderi mogu pomoći tek ujutro

Zapovjednik JVP-a Split Ivan Kovačević očekuje dugu i napornu noć. Kanaderi mogu pomoći tek kada se razdani.

Najveća briga vatrogasaca u ovim trenucima zaštita je imovine pa su raspoređeni u obrani kuća.

Požar koji se širi prema brdu misle rješavati ujutro. Površina zahvaćena požarom nije poznata, no nema sumnje da se radi o vrlo velikom području.

Požar potpaljen?

Požarište i vatrogasce obišao je večeras splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Pohvalio je gasitelje, smatra da vrlo stručno i profesionalno obavljaju posao i da će stati na kraj plamenoj stihiji. 

Strahuje se da je i ovaj požar velikih razmjera potpaljen. Navodno su piromana spazili mještani kako bježi nakon što je zapalio požar.

Pročitajte više