Biskup Ivas pod istragom zbog neprijavljenih građevinskih radova unutar zaštićene šibenske katedrale!

Foto: FAH

MINISTARSTVO kulture već mjesecima ne uspijeva dobiti dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li zahvat unutar šibenske katedrale sv. Jakova legalno izveden! Naime,  Forum.tm još je prije godinu dana upozoravao kako se biskup Ante Ivas pobrinuo za sebe sagradivši uz katedralu Sv. Jakova, inače spomenik pod zaštitom UNESCO-a, grandioznu grobnicu od tridesetak četvornih metara koja će biti mjesto njegova počivališta kad jednog dana preseli na drugi svijet.

Napravila se prostorija

Na zapadnoj strani zaštićenog UNECO-ova spomenika, u dijelu koji crkvu dijeli od bedema staroga grada, u iskopu koji je nastao pri statičkim promatranjima temelja Sv. Jakova primiču se kraju zahtjevni radovi uređenja posljednjeg počivališta njegova veličanstva, mons. Ante Ivasa, biskupa šibenskoga.

Ovih dana priča se intenzivirala, a da je tome tako potvrdila je Sanja Šaban, pomoćnica ministrice kulture naglasivši za HTV kako postoje radovi unutar katedrale koji nisu evedentirani!? Sve je počelo prije pet godina kada se vršila sanacija južnog zida.

"Umjesto da se zemljani nasip vrati i zatrpa jamu koja je pritom bila otkopana - odlučilo se napraviti zid i urediti jednu prostoriju", tvrdi Šaban za HTV dodajući da za sada nije poznato je li riječ o kripti jer dokumentacija o gradnji kripte - ne postoji!

O gradnji unutar katedrale upozoravalo je i Hrvatsko vijeće za kulturna dobra, najviše nacionalno stručno tijelo.

Nitko ništa ne zna, a svi znaju

"Gradite li bilo koju podzemnu i nadzemnu etažu, to traži građevinsku dozvolu - to je neosporno. U ovom slučaju je to posebno osjetljivo jer se radi o UNESCO-ovu spomeniku", izjavio je bivši predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Dražen Juračić za HTV. Naime, sada je moguće u opasnosti statika katedrale.

Kako je moguće da se izvode radove u UNESCO-ovom spomeniku kulture u Ministarstvu kulture ne znaju, ni kako ih je nadzirao konzervatorski ured u Šibeniku. No, zna se da se za sada neće raditi ništa po pitanju radove, već se čeka očitovanje Biskupije.

A ono ne dolazi već mjesecima.

Pročitajte više