Biskup Župan: Marija je majka, Josip je muž i otac, sve drugo je suluda laž koja prijeti hrvatskoj obitelji

Foto: Hina

U TRSATSKOM marijanskom svetištu u Rijeci u nedjelju je održan 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, na kojoj su sudjelovali svi hrvatski biskupi, a krčki biskup u miru Valter Župan poručio je u propovijedi kako je obitelj majke i oca prirodan, normalan ambijent za rast zdrave i uravnotežene osobe, a žene, kao "vjesnice života" pozvao je da ne dopuste da umiranje i Golgota bude zadnja riječ za hrvatski narod.

Na Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu okupilo se više tisuća vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i BiH, a sudjelovali su i apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Ericco te pomoćni biskup banjolučju Mato Semren , apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Ericco.

Misno slavlje, kojem je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, a propovijedao je krčki biskup u miru, predsjednik vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj Valter Župan.

"Želja za preporodom"

Prije početka euharistijskog slavlja u Marijinom perivoju na Trsatu okupljene je pozdravio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Istaknuo je kako danas postoji potreba da Duh sveti, odnosno uskrsli Krist udahne novi život, novu snagu i nadu u obitelji i cijeli narod.

"Došli smo ovamo noseći u sebi, zajedno s mnogima u nas i u svijetu, veliku potrebu i želju za preporodom, za istinskom obnovom, za životom u punini", kazao je.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Ericco prenio je pozdravnu poruku državnog tajnika Vatikana kardinala Pietra Parolina.


"Obitelj majke i oca"

Biskup Valter Župan u svojoj propovijedi je istaknuo da je "Isus, svojim dolaskom na svijet u jednoj obitelji u kojoj je Marija bila majka, a Josip muž i otac, pokazao da je to prirodan, normalan ambijent za rast zdrave i uravnotežene osobe".

"Sve drugo što se protivi tom Božjem planu suluda je laž koja samo hoće upropastiti jadnog čovjeka. Dragi roditelji, muževi i žene, želite li dobro sebi, svojoj djeci, ovom narodu i domovini koju nam je Bog dao, ovoga se držite", naglasio je.

Mons. Župan je posebno istaknuo teške ekonomske okolnosti u kojima mnoge obitelji danas u Hrvatskoj žive.

"Zahvaljujemo svima koji suosjećaju s njima i pomažu od svojih skromnih sredstava. Smatramo svojom dužnošću reći da bi se mnoga sredstva trebala preusmjeriti na dobro obiteljima, umjesto da se troše u beskorisne, moralno štetne i zanemarive svrhe", kazao je biskup Župan.

"Otvoreno moramo kazati da gaziti onoga koji je u potrebi, znači na sebe svaliti tešku kaznu. U pitanju je opstojnost naroda. Od onih koji su postavljeni da predvode očekuje se, pogotovo u teškim socijalnim uvjetima, da posjeduju sposobnost rasuđivanja i hrabrost preuzeti ispravne odluke", istaknuo je predsjednik vijeća HBK za život i obitelj mons. Župan. 

"Ne dopustite da umiranje i Golgota bude zadnja riječ za naš narod"

Ženama je poručio da, kao vjesnice života i radosti, kao u slučaju Isusova uskrnuća, ne dopuste onima "koji su se rugali na križnom putu i na Golgoti, i pokazali da ne razumiju baš ništa", da ih uvjere kako je "umiranje i Golgota našeg naroda zadnja riječ za naš narod, da je grob i dobro zapečaćen kamen na grobu naša sudbina".

Biskup Župan je zaključio da rađanje sve manjeg broja djece u Hrvatskoj, pobačaji, samoubojstva, alkoholizam, veliki broj duševno poremećenih osoba ukazuje na činjenicu da se ne veselimo životu, da ga ne prihvaćamo kao radost nego kao teški teret.

"Potrebna nam je dublja vjera, više nade u budućnost i više ljubavi prema životu", istaknuo je.

Na kraju slavlja vjernicima se obratio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Pozvao je sve na sljedeći Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, za tri godine u svetište Gospe od Otoka u Solin.

Na današnjem susretu na Trsatu bilo je dvadesetak biskupa, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi gosti iz državne i lokalne vlasti, te predstavnici hrvatskoga kulturnoga i javnog života.

Pročitajte više