Biskupi poslali "uskrsnu čestitku" Vladi: Ne petljajte se u vjeronauk

PREDSJEDNIK Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić poslao je "uskršnju čestitku" premijeru Zoranu Milanoviću u kojoj je napisao da se Preporuka Ministarstva obrazovanja, da se satovi vjeronauka održavaju na početku ili kraju nastave, trebala prethodno dogovoriti s HBK te da su time prekršeni ugovori Hrvatske i Svete Stolice.

Srakić je zatražio od Milanovića da se očituje o toj Preporuci ministra Željka Jovanovića. Hrvatskim biskupima je zasmetalo što je Preporuka objavljena javnosti na Jovanovićevoj konferenciji za novinare bez prethodnih konzultacija s HBK koja je sunadležna za nastavu vjeronauka, piše Novi list.

U pismu poslanom na Veliki petak je objasnio premijeru da je Preporuka protivna pravnom statusu vjeronauka, jer je Ugovorom između Hrvatske i Svete Stolice propisano da se on izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti. Pozdravili su dobru namjeru Vlade da nađe najbolje rješenje za učenike koji idu na vjeronauk, ali "ipak smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk".

HBK tu Preporuku smatra vrlo ozbiljnim pokazateljem nepoštovanja nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama. Biskupima nije sporna samo Preporuka već i neke druge izjave djelatnika Ministarstva o vjeronauku, "na koja nismo željeli odgovarati istim načinom, Hrvatsku biskupsku konferenciju primoravaju na daljnja razmišljanja i korake koje će u budućnosti, čini se, morati učiniti".

Pročitajte više