Bitna je stranka, a ne stručna sprema: Pozicije u Upravi gradskih tvrtki HNS-ovcima i SDP-ovcima bez fakulteta

POZICIJE po varaždinskim gradskim ustanovama podijeljene su članovima vladajuće koalicije - SDP-a i HNS-a, a da pritom uopće nije bitna ni struka, ni stručna sprema. Kao primjer toga varaždinski Regionalni tjednik navodi Gradske bazene Varaždin, gdje od šest članova Upravnog vijeća niti jedan nema stručnu spremu višu od srednje, izuzev umirovljene pravnice Dragice Cikron koja odstupa i u pogledu stranačke pripadnosti - dok je ona članica HSU-a, svi ostali su članovi HNS-a i SDP-a.

Iako razina stručne spreme nije garancija kvalitetnog rada, što najbolje govori upravo praksa Gradskih bazena koji su godinama isplaćivali novac preko studentskih ugovora za poslove koje nitko nije obavljao pa je policija podnijela prijave protiv četiri osobe koje se sumnjiči da nisu obračunavale pripadajuće poreze i doprinose, zanimljivo je kako u Upravnim vijećima pojedinih varaždinskih gradskih tvrtki više nema mjesta za dosadašnje članove, ali se otvaraju pozicije za stranačke dužnosnike.
 
"S obzirom na događanja u Gradskim bazenima, kao i kriminalistička istraživanja u još nekim gradskim tvrtkama i ustanovama čiji se sudski epilog još očekuje, očekivao bi se ozbiljniji i kvalitetniji pristup kod sastavljanja upravnih vijeća i nadzornih odbora od strane aktualne većine u Gradskom vijeću Varaždina. No, ne samo da je to izostalo, nego se čak uspjelo u nekim aspektima napraviti i korak unatrag u odnosu na ranije sastave nadzornih i upravnih tijela u kojima je visoka stručna sprema bila primarna. I ne samo to. Iako nisu (uvijek) davali zadovoljavajuće rezultate, lani se krenulo s javnim natječajima za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća. No tu je praksu aktualna gradska vlast odmah ukinula, i to uz pomoć čak i vijećnika koji su lani dali glas za javne natječaje, umjesto za stranačko i kojekakvo još uhljebljivanje!?", piše varaždinski Regionalni tjednik.

Predsjednik županijskog HNS-a dobio posao u slavonskobrodskom terminalu Jadranskog naftovoda

O navodnom "stranačkom" zapošljavanju priča se i u Slavonskom Brodu, gdje je posao tehničara građevinskog održavanja u terminalu Jadranskog naftovoda posao dobio građevinski inženjer Domagoj Bartek, predsjednik županijskog HNS-a. O tome da je pozicija namijenjena upravo njemu pričalo se još od otvaranja natječaja za ovo radno mjesto (jedan izvršitelj) u travnju. Posao je i dobio - javio se na radno mjesto 13. lipnja.

"Točno je da sam se prijavio na natječaj raspisan u JANAF-u. Točno je i to da sam tri sata testiran, kao i drugi kandidati, od strane tvrtke angažirane da taj posao obavi u ime i za račun JANAF-a. Točno je i to da nikoga, u tvrtki koja nas je testirala, ne poznajem. Na natječaj sam se javio držeći kako mogu udovoljiti traženim uvjetima. Da ne mislim kako sam bolji od drugih kandidata za ovo rado mjesto, ne bih se natjecao. Sukladno tom mom stavu, ako ne prođem na natječaju, žalit ću se i tražiti stručno sučeljavanje s izabranim kandidatom", kazao je nakon objave natječaja za SBplus, koji piše: "Koliko je našim izvorima poznato, zaposlene u Terminalu nitko nište pitao nije kad je natječaj raspisivan, niti ih je itko o bilo čemu informirao nakon natječaja. Barteka su prihvatili kao legalno zaposlenog kolegu kojem će dodijeliti nekakav posao sukladan njegovoj kvalifikaciji - koliko ga bude. Posla, dakako".

Pročitajte više