Bivša slovenska premijerka Bratušek na vlast se planira vratiti pomoću nove stranke

Foto: Hina

NAKON izlaska iz stranke Pozitivna Slovenija (PS), koju je ponovno preuzeo ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, slovenska premijerka u ostavci Alenka Bratušek pokušat će prijevremene parlamentarne izbore dobiti koalicijom "liberalnog centra" koju treba formirati, pišu vodeći slovenski mediji.

Bratušek i 13 njoj bliskih zastupnika u parlamentu odvojilo se od Jankovićeve stranke i sada planiraju osnovati novu stranku te ući u koaliciju s dvije stranke koje su također u fazi konstituiranja.

Riječ je u skupini "Vjerujem" koju predvodi bivši predsjednik državne revizije Igor Šoltes, u javnosti poznat kao unuk Edvarda Kardelja, te o stranci čije je formiranje najavio pravnik Miro Cerar mlađi, profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani i sin bivšeg gimnastičara i bivšeg olimpijskog prvaka Miroslava Cerara.

Sve te tri nove političke grupacije zainteresirane su za formiranje novog "liberalnog centra", ali konkretnih razgovora još nije bilo, piše u petak ljubljansko "Delo".

List podsjeća da je Šoltesu Bratušek lani nudila mjesto ministra zdravstva, što on nije prihvatio, te da se o Ceraru kao o mogućem mandataru vlade govorilo prije više od godinu dana, prije nego što je Bratušek bila odabrana, a nakon što je u teškoće došla tadašnja vlada Janeza Janše.

Moguće je da se do izbora u predizbornu koaliciju novih liberala koju će voditi Bratušek uključi i Građanska lista (DL) Igora Viranta, ministra unutarnjih poslova u njezinoj vladi, navodi "Delo".

Pročitajte više