Bivši NSA-ovac: Ruski obavještajci manipuliraju Snowdenom

Screenshot: YouTube

NEKADAŠNJI zaposlenik američke nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden koji je svijetu objavio goleme razmjere tajnog američkog programa nadzora građana, sada je vjerojatno pod nadzorom ruskih obavještajnih agencija, ocijenio je bivši šef NSA general Keith Alexander.

Alexander koji je 31. ožujka otišao u mirovinu, rekao je to u intervjuu listu The Australian Financial Review koji izlazi u četvrtak.

"Mislim da njime sada manipuliraju ruski obavještajci. Jedino što ne znam kad je to točno počelo ili koliko to duboko seže", rekao je Alexander, direktor NSA s najdužim stažem.

Snowden koji je lani pobjegao u Moskvu, odbacuje takve tvrdnje, a njegov odvjetnik kaže kako on čeka obnovu azila u Rusiji prije ljeta.

Alexander je također govorio u prilog militarizacije Japana kao protuteže Kini i upozorio da bi nedostatak pravila oko cyber kriminala mogao izazvati rat između tradicionalnih neprijatelja kao što su Južna i Sjeverna Koreja.

"Ako Kina nastavi s agresivnim ponašanjem, vjerujem da bi trebali poduprijeti pojačanu militarizaciju Japana", rekao je.

"Mislim da bi pojedinci ili države mogli donijeti loše procjene jer ne znaju gdje je crvena linija. Taj problem netransparentnih pravila posebno je opasan u cyber prostoru", istaknuo je.

Pročitajte više