Bivši agent FBI-a optužen za prodaju povjerljivih dokumenata

Foto: Guliver Image/ Getty Images

ROBERT LUSTYIK, bivši zaposlenik američkog FBI-a, optužen je za prodaju povjerljivih informacija čovjeku iz Bangladeša koji ih je planirao koristiti za narušavanje reputacije političkog suparnika.

New York Times tvrdi da se cijeli slučaj dogodio krajem 2011. kada je Lustyik, u suradnji s prijateljem Johannesom Thalerom, odlučio ustupiti povjerljive informacije stranom naručitelju. "Upotrijebit ću svoju magiju, jako smo blizu", stoji u poruci koju je agent uputio prijatelju.

Iznos koji je naručitelj isplatio čini se neznatan. Radi se o 1.000 dolara za dva dokumenta koje su Lustyik i Thaler proslijedili, no čini se da je dvojac planirao u budućnosti odraditi još dosta prljavog posla i zaraditi puno veći novac.

U optužnici protiv Lustyika i Thalera ne navodi se ime čovjeka kojem su proslijedili informacije, no stoji da se radi o "cijenjenom građaninu Bangladeša koji surađuje s oporbenom strankom". 

Optuženici negiraju optužbe i najavljuju borbu za dokazivanje nevinosti. "Borit ćemo se protiv optužbi. Radi se samo o dijelovima poruka i e-mailova koje je vlada izvukla iz konteksta i proglasila protuzakonitima, što nije istina", tvrdi Lustyikov odvjetnik.  

Thalerov odvjetnik odbio je komentirati slučaj.

Pročitajte više