Bivši vlasnici zemlje na Prevlaci tužili Hrvatsku za 2,2 milijuna kuna zbog nezakonitog rada sudaca

BIVŠI vlasnici zemlje na poluotoku Prevlaka podigli su protiv Republike Hrvatske tužbu za naknadu štete te traže 2,2 milijuna kuna s pripadajućim kamatama. Na Općinskom sudu u Dubrovniku održano je i prvo ročište.

Nezakonit rad državnih službenika i sudaca

"Temelj za tužbu je nezakonit rad državnih službenika i sudaca Upravnog suda RH, zbog čega je podnijeta i kaznena prijava protiv spomenutih osoba i obaviještena međunarodna diplomacija", rečeno je na dubrovačkom sudu.

Na ročištu od strane punomoćnika bivših vlasnika odvjetnika Vladimira Gredelja ponovljeno je  kako je ključna osnova za tužbu činjenica da je Mirjana Čačić dužnosnica Ministarstva pravosuđa RH donosila odluke povodom žalbe bivših vlasnika dijametralno suprotno obveznom stručnom mišljenju Ministarstvu pravosuđa donesenom ranije, a da niti jednom riječju nije obrazložila razloge za to.

"Država i dalje uporno laže i tvrdi da je zemljište na Prevlaci oduzeto još za vrijeme Austro ugarske što je suprotno neoborivim dokazima kojima bivši vlasnici raspolažu", rekao je odvjetnik Gredelj dodajući da je jednako tako Ministarstvo pravosuđa kako bi izbjeglo povrat zemlje vlasnicima izmislilo"stratešku važnost" Prevlake suprotno činjenicama i brojnim dokazima .

Odustali bi od novca

Kako je rečeno bivši vlasnici u ovoj teškoj materijalnoj situaciji u Hrvatskoj ne inzistiraju na novčanoj naknadi koju bi na koncu morali platiti hrvatski građani kroz sredstva proračuna već su spremni povući tužbu ako im hrvatska Vlada RH vrati zemlju.

Kao svjedoci na iduće ročište predloženi su Boris Koketi, sada zamjenik Glavnog državnog odvjetnika na okolnost da je u statusu pomoćnika ministra pravosuđa izjavio da će o Prevlaci odlučiti građevinski lobi, a ne tijela državne vlasti.

Pročitajte više