Blagi sud: Grad Kaštela i Berket osuđeni za spaljivanje otpada značajno ispod minimuma

Ilustracija: Arhiva

SPLITSKI Prekršajni sud osudio je Grad Kaštela i bivšeg gradonačelnika Josipa Berketa na novčane kazne zbog spaljivanja otpada na otvorenom u Rudinama.

Premda su za ovaj prekršaj propisane kazne od 50 do 100 tisuća kuna za odgovornu, a od 150 do 400 tisuća kuna za pravnu osobu, Berket je kažnjen sa osam tisuća, a Grad Kaštela sa 35 tisuća kuna kazne.

Sud našao olakotne, ne i otegotne okolnosti

Sud je cijenio okolnost da nisu nastupile teže posljedice za okoliš i zdravlje građana, kao i to da se odmah postupilo po rješenju nadležne inspekcije te je zaustavljeno daljnje paljenje otpada. Drži da će izrečene kazne ispuniti svrhu kažnjavanja te da će okrivljenici shvatiti neprimjerenost svog ponašanja. Otegotne okolnosti sud nije utvrdio.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nezadovoljno je sankcijom pa će u tom smislu uložiti žalbu na nepravomoćnu presudu.

Berket: Nismo spaljivali opasni otpad

Problem je bio što se u Rudinama spaljivao otpad koji prilikom sagorijevanja proizvodi štetne plinove dioksine koji predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi. Radilo se o drvenoj stolariji te metalnim i plastičnim ostacima.

Berket je u svojoj obrani naveo da Grad Kaštela nikada nije poduzimao radnje koje bi dovele u pitanje zdravlje ljudi i moguće onečišćenje okoliša. Tvrdi da činjenični opis optužnog prijedloga ne odgovara istini. Sud je ipak poklonio vjeru nalazu inspektora koji je napravio očevid na licu mjesta.

 

Pročitajte više