Bloomberg: "Hrvatska vlada obećavala je puno toga dobrog, ali proračun im je zadnji čavao u lijes ekonomije"

Foto: Goran Mehkek (Cropix)
 
"ODMAH treba donijeti plan fiskalne konsolidacije", naglasio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo banke za Bloomberg u svojevrsnoj analizi  ekonomskog stanja Hrvatske nakon što nam je od strane S&P agencije srozan rejting na razinu "smeća". Kako se naglašava u Blombergu hrvatsko gospodarstvo u posljednjih godinu dana od kada je na vlasti Vlada Zorana Milanovića bori se protiv recesije. 
 
No, znankovito je kako se mišljenja Vlade i ekonomskih analitičara ne podudaraju kada se govori o vremenu nakon srozanog rejtinga Hrvatske. Tako Stojić tvrdi kako treba napraviti sve odnosno donijeti plan fiskalne konsolidacije koji bi doveo do toga da nam i ostale dvije agencije ne "srežu" rejting.  
 
Vlada očigledno misli drugačije jer će deficit u proračunu biti veći nego što se planiralo. Premijer Milanović tako tvrdi da nema rezanja plaća u javnom sektoru niti mirovina. Podsjeća se na izjavu premijera da Hrvatskoj ne treba MMF. Ministar financija najavljuje  zaduživanja na domaćem tržištu, što opet nije po volji guverneru HNB-a Borisu Vujčiću. 
 
'Očekivali smo od Hrvastke puno toga dobroga. Nova vlada dočekana je s puno pohvala. No, 'zadnji čavao u lijes' hrvatske ekonomije je donošenje proračuna za 2013. godinu. Time je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti', naglasio je za Bloomberg analitičar Abbas Ameli-Renani iz Royal Bank of Scotland. S druge strane analitičar Petr Grishin iz VTB Capitala uvjeren je kako se zemlja s likvidnim bankovnim sustavom može se sama izvući i nakon pada rejtinga.
 

 

Pročitajte više