Bogatiji od ostatka Hrvatske zahvaljujući centralizaciji: Moody´s smanjio gospodarsku prognozu i za Zagreb

AGENCIJA za kreditni rejting Moody's smanjila je Zagrebu gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu, svega nekoliko dana nakon što je jednaku prognozu dala i za čitavu Hrvatsku. Iz Moody'sa su pojasnili kako smanjenje gospodarske prognoze za glavni grad Hrvatske reflektira blisku financijsku i operativnu vezu između države i lokalne uprave.

Analitičar Moody'sa Gjorgji Josifov napominje kako je Zagreb visoko ovisan o državnom proračunu te kako prihodi od poreza i proračunski novac čine čak oko 70 posto operativnih prihoda ostvarenih u protekloj godini.

Moody's je ocijenio i kako Zagreb svoj "bogati" status u odnosu na ostale hrvatske gradove može zahvaliti prvenstveno visokom stupnju centralizacije u Hrvatskoj, odnosno činjenici da Vlada sredstva slabo distribuira u ostale gradove i da se većina novca slijeva u glavni grad.

Iz ove agencije za procjenu kreditnih rejtinga napominju i kako će pogoršanje makroekonomskih uvjeta u Hrvatskoj utjecati na prihode Grada Zagreba te otežati postizanje fiskalno-konsolidacijskih ciljeva.

Podsjetimo, Moody's je proteklog tjedna Hrvatskoj smanjio gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu. I Hrvatsku i Zagreb, što se kreditnog rejtinga tiče, i dalje svega jedna stepenica dijeli od kategorije "smeće" - kreditni rejting je zadržan na razini BAA3.

Pročitajte više