Bolesni dječak iz Osijeka dobio sestricu koja će mu spasiti život

TEŠKO bolesni 11-godišnji dječak Mislav Antolović iz Osijeka uskoro će u Berlinu biti podvrgnut transplantaciji matičnih stanica. Život će mu spasiti malena sestrica Iskra, rođena prije nešto više do mjesec dana.

Podsjetimo, o Mislavovom slučaju pisali smo još prije dvije godine. Dječaku je 2007. godine dijagnosticirana teška genetska bolest - Fankonijeva anemija, koja uzrokuje prestanak rada koštane srži. Mislav je isprva primao transfuzije krvi, a onda je počeo koristiti lijek Oxymetholone. Taj mu je lijek stimulirao rad koštane srži, ali je nakon 3 i pol godine izazvao adenom (dobroćudni tumor) na jetri. Zbog toga su morali prekinuti s terapijom pa je Mislav opet postao ovisan o  transfuzijama krvi.

Kako nitko iz obitelji nije bio podudaran darovatelj koštane srži za Mislava, a nije pronađen ni nesrodni darovatelj, njegovi roditelji Ivana i Slaven su se odlučili na treće dijete, kako bi se matičnim stanicama iz pupkovine moglo pomoći Mislavu. S obzirom da su oba roditelja nositelji recesivnog gena pa je bila velika vjerojatnost da im i sljedeće dijete bude bolesno ako bude začeto prirodnim putem, odlučili su se za umjetnu oplodnju u Reproduktivnom genetičkom institutu u Chicagu. Budući da je samo za jedan takav postupak trebalo skupiti 31.000 dolara bila je pokrenuta i humanitarna akcija.

HZZO će pokriti troškove Mislavova liječenja, ali ne i ono što mu prethodi


Mislavovo liječenje trebalo bi biti nastavljeno u travnju, kad se prikupi dovoljno matičnih stanica.

"Za sada su Iskri uzeli samo 75 ml matičnih stanica, što za Mislava nije dovoljno pa je šef tamošnjeg Odjela za transplantaciju Wolfram Ebell, procijenio da je bolje pričekati travanj kad će se prikupiti ostatak matičnih stanica i kada će biti obavljena transplantacija", ispričala je za Glas Slavonije majka Ivana Antolović.

Do transplantacije se Mislav mora posebno čuvati pa iz kuće izlazi isključivo na bolničke preglede. Po obavljenoj transplantaciji, Mislav će ostati dva mjeseca u bolničkom, a potom i na dnevnom liječenju dodatnih šest mjeseci, nakon čega mu slijedi višemjesečna kućna izolacija.

Kako bi uspjeli biti uz svoje dijete u Berlinu, obitelj Antolović već je ranije zatražila pomoć, a osim iz Hrvatske, ona je došla i od berlinskih Hrvata okupljenih u Udruzi "Brođani", koja je prikupila dio novca za dosadašnje pretrage i porođaj koji je obavljen u berlinskoj Charity Capus Wirchow-Klinikum. U konačnici, cjelokupan proces, kaže Ivana, stajat će 150.000 eura. HZZO će pokriti troškove Mislavova liječenja, ali ne i ono što mu prethodi.

Pročitajte više