"Borbu za opstojnost sisačke Rafinerije treba nastaviti"

Foto: SEA

NA SASTANKU sisačkih gradskih čelnika i predstavnika Stožera za obranu Rafinerije nafte i očuvanje radnih mjesta danas je izraženo jedinstveno stajalište da borbu za opstojnost sisačke Rafinerije treba nastaviti.

Predstavnici tog stožera smatraju kako je mjesec dana, za koliko je na sjednici Nadzornog odbora odgođena konačna odluka o zatvaranju Rafinerije, premalo da se utvrdi stvarno stanje i izradi strategija.

U petak, 10. listopada održat će se tematska sjednica predsjedništva Gradskog vijeća, a nakon toga 17. listopada i tematska sjednica sisačkoga Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda - najavom zatvaranja sisačke Rafinerije nafte, rečeno je na sastanku na kojem su bili sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček, njezini zamjenici Vlado Andučić i Marko Krička, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Đumbir te predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta Predrag Sekulić, Ibrahim Novljaković, Zvonimir Mikloš i Zdravko Dužić.

Predstavnici tog stožera ponovno su istaknuli kako se ne dovode samo u pitanje radna mjesta, nego se krše hrvatski zakoni koji su propisali da je prerada nafte i naftnih derivata posebni državni interes. Smatraju da se proteklih godina "na najrazličitije načine namjerno stvarala situacija u kojoj se sisačka Rafinerija dovodila u poziciju nerentabilnog gubitaša", a da za to nema realne podloge.

Sisačka Rafinerija temelji se na preradi domaće nafte i ima tržište, kapacitete i stručnu radnu snagu, dobar prometni položaj i njezina budućnost ne bi trebala biti upitna, istaknuli su.

Također je istaknuto kako treba ustrajati na ugovorima potpisanim 2003. godine te na međudioničarskom ugovoru po kojem je definirana obveza ulaganja u modernizaciju rafinerija, a što nije ostvareno.

Pročitajte više