Bozanić: Crkva dijeli letke jer želi informirati vjernike, to nije nikakva akcija

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

U EKSKLUZIVNOM intervjuu za Media servis nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na popis stanovništva, ali i uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. To što se time pokušalo nije bio dobar način, poručio je kardinal i naglasio da Crkva dijeljenjem letaka samo želi informirati vjernike.

Crkva je veoma zadovoljna rezultatima popisa stanovništva, broj vjernika je broj koji obvezuje, poručio je kardinal Josip Bozanić.

"Niti u vrijeme komunizma nije bilo bolje, dapače tada je bilo više onih koji su se bojali izjasniti kao kršćani", istaknuo je kardinal Bozanić.

"Možda je netko prije deset godina računao da će mu biti bolje ako se izjasni kao katolik"

Znamo što se govorilo i kako se popis predstavljao, a pokazalo se da je velika većina stanovništva katolička, kaže kardinal Bozanić. Osvrnuo se na popis prije deset godina i razliku u postocima naglasivši da u svim vremenima ima onih koji kalkuliraju.

"Možda je netko prije deset godina računao da će mu biti bolje da se izjasni kao vjernik, kao katolik, ali ne toliko zbog toga što on je ili nije, nego zbog svoje osobne promidžbe", naglasio je Bozanić.

Sastajao se s Milanovićem, ali ne zbog Vatikanskih ugovora

Odnos s Vladom Zorana Milanovića nije želio komentirati. Rekao je da crkva niti jednu vlast ne smjenjuje niti postavlja pa o njoj niti ne može dati sud. Rekao je da je sastanaka s predstavnicima Vlade bilo no da se suprotno mišljenjima nikada nije razgovaralo o reviziji Vatikanskih ugovora.

"Mogu reći sasvim otvoreno i odgovorno, nikad u nikakvim susretima i u nikakvom obliku nisu dolazile u obzir neke promjene i razgovori o reviziji tih ugovora. Jedino što sam koji put čuo, odnosno vidio ili pročitao, našao sam u medijima", rekao je kardinal.

Crkva "doprinosi demokratizaciji" društva?!

Politička vlast, koja zanemaruje antropologiju dovest će do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku - poručio je kardinal u božićnoj poruci komentirajući zdravstveni odgoj u školama. Danas kaže - roditelji trebaju imati važnu ulogu u odabiru odgoja i obrazovanja svoje djece, što u ovom slučaju nije poštivano.

"Sasvim odgovorno tvrdimo da to što se time pokušalo nije ni način, a niti dobro rješenje da se s tako važnim pitanjem na takav način postupa", rekao je Bozanić.

To se mora ispraviti, smatra kardinal koji kaže da Crkva svojim stavom doprinosi demokratizaciji društva. O tome je trebalo povesti javnu raspravu i pitati građane za mišljenje, a ne nametati svjetonazor, poručuje Bozanić koji o dijeljenje letaka vjernicima pod nazivom "Je li vam svejedno" kaže:

"Crkva je zapravo željela i želi na razne načine informirati vjernike o čemu se tu radi. To nije nkakva akcija, to je samo informiranje vjernika".

Pročitajte više