Izvješće o slobodi medija u EU: Situacija sve gora, stanje u Hrvatskoj zabrinjavajuće

Foto: EPA

Sloboda medija opada diljem EU i "opasno je blizu prijelomne točke" u nekoliko zemalja, rečeno je u studiji o slobodi medija u EU, ističući raširene prijetnje novinarima i napade na neovisnost javnih servisa, prenosi Guardian.

Unija za građanske slobode za Europu (Liberties) sa sjedištem u Berlinu navela je u svom godišnjem izvješću o slobodi medija, sastavljenom od 37 grupa za ljudska prava u 19 zemalja, da su alarmantni trendovi koji su ranije naglašavani nastavljeni i u 2023. godini, iako bi novi propisi na razini cijele EU mogli ponuditi nadu za poboljšanje.

"Sloboda medija očito je u stalnom padu diljem EU, u mnogim zemljama kao rezultat namjernog nanošenja štete ili zanemarivanja nacionalnih vlada", rekla je Eva Simon iz Libertiesa. “Smanjenje slobode medija ide ruku pod ruku s padom vladavine prava. Postoji bliska korelacija između toga, to je put u autoritarne režime." Rekla je da novo medijsko zakonodavstvo EU "ima potencijala", ali se mora pravilno provoditi.

Među problemima se još ističu i loša transparentnost medija te brojne prijetnje neovisnosti i financijama javnih medija. Dokumentirani su slučajevi prijetnji, zastrašivanja, nadzora i nasilja nad novinarima u nekoliko država članica, kao i ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama diljem bloka.

Ugroženi javni servisi

Liberties je preporučio Europskoj komisiji da pomno prati provedbu novog europskog Zakona o slobodi medija u državama članicama, koji je stvorio pravni temelj za poboljšanje slobode medija.

"Mnogo će toga ovisiti o nacionalnim vladama i vlastima, ali zakon znači da se slučajevi sada mogu iznijeti pred europski sud koji će presuditi o tome što neovisnost medija i novinarstvo stvarno znače", rekla je.

Nova direktiva EU cilja i na SLAPP tužbe koje su se često koristile protiv novinara u nekoliko država članica EU. 

SLAPP tužbe su se često koristile protiv novinara u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj, dok su novinari u Njemačkoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Poljskoj bili stavljeni pod nadzor špijunskih programa kao što su Pegasus i Predator. SLAPP tužbe se inače definiraju kao "zlouporaba pravnog sustava i pokretanje ili prijetnja sudskim postupkom u svrhu uznemiravanja ili zastrašivanja, čime se obeshrabruje ispitivanje pitanja u javnom interesu".

Novinari u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Italiji bili su suočeni s fizičkim napadima 2023. godine, navodi se u izvješću, a u Mađarskoj i Slovačkoj novinari su bili suočeni sa zlostavljanjem i prijetnjama izabranih političara.

U Rumunjskoj i Švedskoj policija nije uspjela pravilno istražiti napade na novinare, bilo zbog nedostatka resursa ili nedostatka volje, navodi se u izvješću, dok su u Francuskoj i Bugarskoj policajci sami napadali novinare.

Potezi hrvatske vlade ocijenjeni zabrinjavajućima

Koncentracija medijskog vlasništva ostala je visoka u Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj, s mnogim medijskim tvrtkama u vlasništvu samo nekoliko pojedinaca, što ugrožava raznolikost medijskih glasova i povećava rizik od pristranosti. U Njemačkoj, Mađarskoj, Litvi i Nizozemskoj novinari kritični prema vladi bili su isključeni s konferencija za tisak ili drugih službenih događaja ili su im uskraćeni dokumenti kojima su trebali imati pristup.

U Slovačkoj je populistički premijer Robert Fico "prekinuo svaku komunikaciju" s četiri medija optužena za "otvoreno iskazivanje neprijateljskih stavova". Njegova je vlada ovog mjeseca odobrila kontroverzni prijedlog zakona o restrukturiranju javnog servisa RTVS. U Mađarskoj su mediji javnog servisa već “toliko pod jarmom vlade” da njih “karakterizira pristrano i jednostrano izvještavanje koje je uvijek u skladu s interesima vladajuće stranke Fidesz”, rekli su iz Libertiesa.

Osim u Mađarskoj, navodi se da je javni servis u "stanju nesigurnosti" i u Poljskoj jer novi premijer Donald Tusk pokušava poništiti intervencije prethodne vlade, a sve veću zabrinutost izazivaju i potezi vlada u Hrvatskoj i Italiji.

Pročitajte više