Bozanić zastrašuje Hrvate: Izumiremo zbog abortusa

Foto: FAH

NARODNO samoubojstvo. Riječi su to kojima je Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, u utorak navečer u zagrebačkoj katedrali opisao pravo na pobačaj. Citirao je Bozanić pritom notornog ustaškog kolaboratora Alojzija Stepinca, koji je istu kvalifikaciju izrekao 1940. godine.

Ako se u proteklih 75 godina, od Stepinca do Bozanića, na ovim prostorima išta promijenilo, onda je to činjenica da je pobačaj ženama danas teže dostupan pa se samim time znatno rjeđe i izvodi. U Hrvatskoj je 1990. godine zabilježeno oko 38.500 induciranih pobačaja, dok ih je 2013. godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izvršeno 3816, odnosno deset puta manje.

"Ako taj podatak postavimo u odnos s brojem novorođenih u istoj godini, dobivena stopa od 105 legalno izazvanih pobačaja na 1000 rođene djece pozicionira Republiku Hrvatsku unutar država Europske unije (EU) s trenutno najnižim takvim omjerom", pišu Nataša Bijelić i Amir Hodžić u istraživanju Centra za edukaciju savjetovanje i istraživanje (CESI) objavljenom prošle godine.

Prirodni prirast bio bi negativan i bez pobačaja

Za pretpostaviti je da Bozanić, kada govori o "narodnom samoubojstvu" zapravo falsificira statističke podatke o prirodnom prirastu stanovništva, koji je u Hrvatskoj već godinama negativan. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je 2013. rođeno 39.939 osoba, a umrlo je 50.386 osoba.

Broj rođenih je, dakle, bio za 10.447 osoba manji od broja umrlih. Jednostavnom matematikom lako je utvrditi da negativan prirodni prirast nije rezultat pobačaja. Sve i da te 2013. godine u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan jedini inducirani pobačaj, prirodni prirast bi i dalje bio negativan; broj umrlih bio bi od broja rođenih veći za 6631 osobu.

Opasne namjere crkve i desnice

Ispada tako da najnovije Bozanićeve izjave nisu ništa drugo nego nastavak agitacija crkve i konzervativnih organizacija za zabranu pobačaja. Taj pritisak, koji je u zadnjih nekoliko godina pojačan, u CESI-jevom se istraživanju ispravno opisuje kao "tehnika zastrašivanja" čiji se rezultati danas jasno vide.

"Iako je zakonski dozvoljen, pokazuje se da je prekid trudnoće, iz različitih razloga, teško dostupan ženama u RH", pišu Bijelić i Hodžić u svom istraživanju. Podsjećaju pritom da brojne bolnice u Hrvatskoj pobačaje jednostavno odbijaju izvoditi, a u Ministarstvu zdravlja, prema njihovom vlastitom priznanju, "ne postoji ni odjel, ni povjerenstvo, niti ima neka zadužena osoba koja bi se posebno bavila problematikom prekida trudnoće".

"U RH 2014. godine pravo na legalan, dostupan i siguran abortus (još) nije potrebno braniti ispred ili u Saboru, no važno je realno procijeniti snagu neokonzervativnih interesnih grupa - njihovu organiziranost i stratešku umreženost (čak i na europskom nivou), sposobnost mobilizacije građanstva, kao i iskazanu podršku od strane Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Također, valja imati na umu da postoje 'kanali moći' kroz koje se ideje stvarana ne 'festivalima progresivne kulture' i 'molitvenim akcijama' artikuliraju u političke zahtjeve. Primjer za to je jedan od (neprihvaćenih) amandmana koje je Klub zastupnika HDZ-a podnio na obiteljski zakon usvojen u lipnju 2014. godine, a koji je težio u djetetova prava uključiti da 'dijete ima pravo na život od časa oplodnje'", ističe se u CESI-jevom istraživanju.

Problematika pobačaja u RH utoliko postaje alarmantnija ako se zna da taj i takav HDZ pretendira da preuzme vlast na idućim parlamentarnim izjavama. Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ovog odbora za zdravstvo, predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju pri Hrvatskom liječničkom zboru i vjerojatni budući ministar zdravlja ako HDZ pobijedi na izborima, već je u medijima najavljivao da pravo na pobačaj treba ograničiti, te za žene koje žele pobaciti uvesti obvezu konzultiranja sa svećenikom. Ćorušićeve diskriminirajuće stavove njegova stranka bezuvjetno podupire.

Mihoković Puhovski: Bozanićevi komentari opet nemaju veze s realnošću

Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica Udruge Protagora, u razgovoru za Index Bozanićevu je izjavu o "narodnom samoubojstvu" prokomentirala tvrdnjom da poglavar katoličke crkve u Hrvata "opet ima komentare koji nemaju veze s realitetom, sa stanjem u društvu i mukama roditelja u podizanju djece".

"Smatram da roditelji, prvenstveno žene, imaju pravo sami odlučiti o pobačaju. Jasno je da je pobačaj zlo, ali niti jedna država od tog zla ne smije učiniti zločin. Pobačaj mora biti dostupan u medicinskim ustanovama i ako se žena iz bilo kojeg razloga odluči na pobačaj, mora joj biti omogućen u sigurnim i kvalitetnim uvjetima", kaže Mihoković Puhovski.

Naravno da pobačaj nije kontracepcija i da djecu i mlade na sve moguće načine treba obrazovati o prevenciji i razumnom korištenju kontracepcije kako do neželjenih trudnoća ne bi ni dolazilo, naglašava predsjednica Udruge Protagora. No, to ne može utjecati na činjenicu da civilizirane zemlje moraju očuvati pravo na pobačaj, poručuje Mihoković Puhovski.

"Pronatalitetna politika vođena od strane države također može pomoći da se natalitet povećava. A crkva neka se brine za druge stvari. Pa čak je i vrhovni crkveni poglavar papa Franjo nedavno izrekao važnu rečenicu u kontekstu globalnog povećanja čovječanstva: 'Ne množite se kao zečevi, nego se reproducirajte u granicama razuma'", zaključuje Mihoković Puhovski.

Pročitajte više