Božićne čestitke biskupa kao prijetnja: Neće se Crkva odreći miješanja u svjetovne stvari!

Foto:  Srdjan Vrancic (Cropix)

"OVIH dana mogli smo čuti mišljenje nekih, koji su kod nas na vlasti, da se Crkva i njezini članovi ne trebaju miješati u svjetovne poslove. Kako bismo se toga mogli odreći kad je Isus ušao u svijet i pozvao nas da živimo u svijetu svjedočeći njegovu blizini i njegovu ljubav prema svakome čovjeku? To je poziv i zadaća nas kršćana. Toga se ne možemo i ne smijemo odreći jer bismo izdali svoje poslanje", istaknuo je u božićnoj poruci varaždinski biskup Josip Mrzljak.
 
Jezerinac o  utjecaju na politički život
 
Sličnu poruku za Božić odaslao je i biskup Juraja Jezerinac koji upozorava na fenomene globalizacije kao i kulturološke i političke instancije i predstavništva koji brane vjerovanje bez pripadnosti. 
 
"Oni bi htjeli da Crkva više nema javno lice, da se ograniči na rasvjetljavanje i oblikovanje savjesti, no bez utjecaja na društveni, ekonomski i politički život. Međutim, ne postoji društvo bez savjesti i savjest bez društva", stoji u poruci biskupa Jezerinca.  
 
Crkva u Hrvata kao Crkva u Francuskoj ili Češkoj
 
Podsjetimo kako je nedavno dubrovački biskup Mate Uzinić upozorio na "plan" da mnogi žele da Crkva u Hrvata bude svedena na mjeru Crkve u Francuskoj ili Češkoj.
 
Biskup Uzinić reagirao je zbog komentara u dijelu hrvatskih medija koji kažu da bi se Crkva trebala baviti samo "dobrotvornim radom, misama i ostalim vjerskim stvarima".  
 

Pročitajte više