Braniteljima u novom proračunu još više državnog novca, ali od prosvjeda i dalje ne odustaju

Foto: FAH

BRANITELJ Branko Škrtić koji je prije 10 dana počeo štrajk glađu u šatoru hrvatskih branitelja koji već 25 dana prosvjeduju ispred resornog Ministarstva u Savskoj 66, tražeći, uz ostalo, ostavke ministra Predraga Matića, zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, prekinuo je u četvrtak štrajk glađu.

Rekao je kako je to učinio da bi spriječio ostale branitelje i 100-postotne vojne invalide Domovinskog rata da mu se priključe jer su, naglasio je, bili isprovocirani jučerašnjom saborskom raspravom o braniteljskom prosvjedu.

"Ovo nije Majdan"

Branko Škrtić iz Karlovca, prvi ratni vojni zapovjednik treće bojne 2. gardijske brigade, koji je s nekolicinom branitelja štrajkao glađu, na današnjoj konferenciji za novinare odbio je tvrdnje nekih političara i medija da je politički instruiran i manipuliran. Osvrnuvši se na zlonamjerne tvrdnje i ocjene braniteljskog prosvjeda rekao je da hrvatski branitelji - prosvjednici nisu militanti i da ovo nije Majdan.

Škrtić je poručio da branitelji i dalje traži ostavke ministra Matića, a negativno je ocijenio i odnos premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića prema hrvatskim braniteljima.

Glogoški: Ostanite kući, čuvajte zdravlje

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih vojnih ratnih invalida (HRVI) Domovinskog rata 1. skupine, Đuro Glogoški, rekao je da su hrvatski vojni invalidi - prosvjednici jučer primili brojne pozive najtežih hrvatskih ratnih invalida koji su željeli početi štrajk glađu.

Glogoški im je poručio da ostanu u svojim kućama i da čuvaju zdravlje.

Naglasio je da prosvjednici ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici i dalje odlučno traže ostavke ministra Matića i suradnika i da tu nema nikakvog "nagodbenjaštva".

Novinarima je pokazao brojne poruke potpore prosvjedu iz cijele Hrvatske i ponovio svoju poruku najtežim invalidima Domovinskog rata - da ostanu u svojim domovima.

Hrvatski branitelji, ratni invalidi također prosvjeduju zbog odnosa prema Domovinskom ratu, i, kako kažu, pokušaja da se izjednače žrtve i agresori.

U proračunu još više novca za branitelje

Vlada je danas Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna iznosi 12,5 milijarde kuna.

Jedno od ministarstava kojima je proračun za 2015. povećan s obzirom na ovu godinu je Ministarstvo branitelja. Za branitelje će se izdvojiti dodatnih 20 milijuna kuna. Te sreće nisu bila neki, ovoj Vladi evidentno manje bitni resori, poput obrazovanja (214 milijuna kuna manje nego u 2014.) ili zdravstva (milijardu kuna manje nego u 2014.).

Ministar branitelja Predrag Matić zahvalio je na povećanju sredstava za njegovo ministarstvo, ocijenivši da je to dokaz kako se navodna "nenarodna vlast" odnosi prema braniteljima. Dodao je da će s povećanjem proračunskih sredstava Ministarstvo branitelja moći ispuniti sve planirane aktivnosti, programe i obveze.

Premijer mu je odgovorio da je to politika Vlade iz Plana 21 i da bi tako bilo i da nema aktualnog braniteljskog prosvjeda.

Pročitajte više